11/23/15 07:26
(http://pik.bg)

Оперен фестивал започва в Стара Загора

Оперен фестивал започва в Стара Загора

Четиридесет и шестото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство (ФОБИ) започва днес в Стара Загора. На сцените на оперния, кукления и драматичния театър, както и в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, ще се състоят 11 събития в рамките на Фестивала, който ще продължи до 5-ти декември.

 „Интересът е голям и продажбите на билети вървят добре“, съобщи директорът на Операта Огнян Драганов. Организацията на феста е съвместна с Общината, със съдействието на Министерството на културата. „Няма такава община, която да стои толкова твърдо зад гърба на Държавна опера – Стара Загора. Успяхме да създадем фестивала така, както се прави в света – със селекционна комисия, която избра заглавията и го превърна във „витрина с най-новата стока в страната. Надяваме се да отворим фестивала навън, да привличаме гости от страната и чужбина”, допълни директорът.

Ще бъде създадена и Балканска оперна мрежа. За участие са поканени  представители на оперни театри в Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Румъния, както и от опери в България. Една от идеите на мрежата е догодина фестивалът в Стара Загора да стане международен, а участниците в нея да си помагат с материалната база.

Уникалното оперно събитие за страната представя панорама на най-доброто в музикално-сценичните изкуства у нас през последния творчески сезон, оформена след прецизна селекция от над 70 спектакъла на различни български трупи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване