11/23/15 08:08
(http://www.klassa.bg/)

„Шарл де Гол“ започва да наказва „Ислямска държава“

 

US политолог: без Русия няма да стане

Френският самолетоносач "Шарл де Гол", предислоциран в Източно Средиземно море, може още от понеделник да започне да действа срещу групировката "Ислямска държава", каза френският министър на отбраната Жан-Ив Льо Дриан. Изтребителите, които превозва корабът, вече

ще могат да действат

посочи министърът пред френското радио Юроп Едно.

"Шарл дьо Гол" е придружаван при предислоцирането си от френската фрегата за противовъздушна отбрана "Шевалие Пол", както и от кораба за борба с подводници "Ла Мот Пике". Освен бойните самолети - с 26 изтребителя, от които 18 "Рафал" и 8 "Сюпер Етандар" - френският самолетоносач превозва 2 самолета за въздушно наблюдение "Хоукай", както и 3 хеликоптера. „Шарл де Гол“ вече е встъпил в контакт с руските кораби в района.

САЩ и Европа трябва да привлекат Русия за съюзник в борбата с терористичната групировка "Ислямска държава". В противен случай САЩ неизбежно ще трябва да изпратят сухопътни войски в Сирия и да понесат почти цялата тежест на разходите по унищожаването на базите на терористите в Сирия и в Ирак, заяви Робърт Каган, сътрудник на вашингтонския институт по политология Брукингс. Със засилването на кризата в Сирия позициите на Русия са се подобрили, е заявил експертът пред в. "Уолстрийт джърнъл". Европа може да не харесва това, че Москва подкрепя режима на Башар Асад, но всеки партньор в борбата с "Ислямска държава" си струва да бъде включен в списъка със съюзници, подчертава политологът. Той напомня, че за нормализиране на отношенията с Русия призовават не само много немски политици и предприемачи, начело с бившия канцлер Герхард Шрьодер, бившият президент на Франция Никола Саркози и унгарския премиер Виктор Орбан. Призивите на Саркози за партньорство с Москва се подкрепят и от френския президент Франсоа Оланд, който иска формирането на широка коалиция с Русия в борбата с "Ислямска държава", подчертава Каган.

Според политолога САЩ вече не са предишната свръхдържава, защото администрацията на президента Барак Обама допуска пропуски и е прекалено предпазлива.

Междувременно в Малайзия Обама за пореден път повтори, че ще бъде полезно, ако Русия се съсредоточи върху борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“. Обама заяви също, че САЩ и техните съюзници ще продължат да се борят и ще унищожат ИД, като елиминират източниците на финансиране на терористите и провеждат лов за техните лидери.

На фона на това пък сирийският президент Башар Асад заяви, че въоръжените сили на Русия за два месеца са постигнали повече в борбата срещу терористите в Сирия, отколкото алиансът на САЩ за година. "Преди началото на участието на руските сили преди два месеца повече от година алиансът на САЩ провеждаше кампания срещу терористите и резултатът бе, че те завзеха

повече територии

и получиха още повече доброволци от цял свят. След руската намеса същите терористични групировки започнаха да отстъпват и да бягат с хиляди от Сирия към Турция и други страни.

Преди близо седмица, когато бе потвърдено, че руският пътнически самолет А321 е бил свален над Синайския полуостров от бомба на ИД (загинаха 224 души), руската авиация започна да нанася още по-масирани удари по позициите на терористите и удвои броя на самолетите си в Сирия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване