11/24/15 06:31
(http://www.klassa.bg/)

Призракът на мъртъв Шенген изплува над Европа

 Защо една отмяна на споразумението ще е лошо за България, а и за ЕС

Гръцката криза не успя да събори един от символите на обединена Европа – еврото. Кървавият петък, който “Ислямска държава” устрои в Париж обаче, е на път да бутне друг стълб, който крепи Европейския съюз – Шенген.

Атаките срещу споразумението, което отменя граничния контрол в 26 държави, започнаха още с бежанската вълна от август. След терористичните атаки, окървавили Париж на 13 ноември обаче, зоната за свободно придвижване вече виси на косъм. И без това крайнодесните в Европа отдавна са я взели на мушка. Сега,

от една страна,

имаме холандска

офанзива,

наречена

“мини-Шенген” – предлага се свободната зона да се свие до няколко западноевропейски страни в центъра на континента – освен самата Холандия в нея да са Австрия, Германия, Белгия, Люксембург. От друга страна, върви пълзящо връщане на засиления граничен контрол вътре в Европейския съюз. Без да броим Франция, която е жертва на терористична атака, го правят Унгария, Австрия, Словения, Германия, Швеция. И Румъния вече въведе 100-процентови проверки по границата.

В петък вътрешните министри на Европейския съюз решиха да бъдат въведени задължителни проверки по външните граници на ЕС, включително за гражданите на съюза. Както вървят нещата, за България се очертава двоен капан – от една страна, тя трябва да пази външните граници на Европа, без да е в Шенген, от друга – влизането на българи в шенгенската зона ще става все по-трудно.

Образно казано, ще трябва да пазим три пъти по-строго границата с Турция, а в същото време ще стане три пъти по-трудно да минем границата с Гърция или с Румъния.

За нас Шенген е противоречиво нещо. От дълги години е символ на бариера, защото по ред причини не ни пускат в пространството за свободно придвижване, установено от споразумението от 1995 г. Но като граждани с европейски паспорти все пак се ползваме от свободата на придвижване из европейските държави. Българите нямаме проблем да стигнем до която и да е точка на Европа по суша, въздух и вода без дълги проверки, опашки, чакане на разрешения.

Всичко това може

да се промени

Пред ЕС има два пътя в опитите да спре джихадистите. Първият е да затяга с обединени усилия контрола на входа си – по външните си граници, да засилва разузнаването, да научава навреме кроежите на джихадистите, многобройните агенции да работят с рисковите групи вътре в съответните държави на съюза.

Вторият е всяка страна да връща пълния си граничен контрол, включително за съседни държави - членки на съюза. Неприятното тук е, че веднъж наруши ли се базисният принцип на свобода на придвижване вътре в границите на съюза, какво ще попречи на по-нататъшни ходове в тази посока? Тези политици на Запад, които и сега напъват за повече ограничения за източноевропейци на трудовия пазар на страните си, ще се окажат с развързани ръце. Някой може да се сети и за връщане на визови режими.

От друга страна, могат ли да бъдат възпрени терористите с безкрайни проверки на всяка граница? Както се видя, много от джихадистите са си с легитимни френски и белгийски паспорти. Граждани на Шенген! Проблемът на най-богатите западни държави не е в отворените граници. Миналите десетилетия те приемаха много имигранти от ислямския свят като работна ръка. И, изглежда не са се справили добре с интеграцията. По думите на един швейцарски автор: “искахме работна ръка, а дойдоха човешки същества”.

Но изплува призракът на една съвсем друга Европа. Може да си представим антисценарий, при който през 2020 г. у нас опашки за визи се извиват пред посолства, а за да стигнеш по суша до Франция, трябва да чакаш за проверки по половин ден на поне пет гранични пункта.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване