11/24/15 06:07
(http://www.klassa.bg/)

Русия доставя на Иран ракетната система С-300

 Иранският посланик в Русия заяви вчера, че Москва е започнала процедурата за снабдяване на Техеран със зенитно-ракетната система С-300, предаде иранската осведомителна агенция Тасним, цитирана от Ройтерс.

Русия и Иран подписаха договор за доставка на Техеран на зенитно-ракетни комплекси земя-въздух С-300 на 9 ноември.

"Иран и Русия подписаха нов договор и процедурата за доставката на С-300 започна", каза иранският посланик Мехди Санаей пред Тасним.

Президентът на Русия Владимир Путин вчера замина на първото си официално посещение в Иран от 2007 г. и ще се срещне с най-висшата инстанция на режима, върховния водач Али Хаменей. Според официалната информация ще бъде обсъждан широк кръг от въпроси, свързани с икономиката и политиката. Но политолозите смятат, че основната тема на разговорите ще бъде съдбата на Башар Асад, както бе и по време на срещата на Путин със западните лидери, твърди BFM.ru. Иран, другият голям поддръжник на режима в Дамаск, вече участва в международните преговори за решаване на конфликта, което според някои експерти би могло да промени ситуацията.

В Техеран Путин ще участва и в срещата на върха на страните износителки на природен газ, отмени забраната за продажба и доставка на технологии, свързани с ядрената енергетика, предаде АФП.

Русия вече ще може да продава и да доставя на Иран материал и оборудване за модернизиране на иранското ядрено предприятие „Фордо” и ядрения реактор в Арак. Москва разрешава също така и износа от Иран на обогатен уран в обем, превишаващ 300 кг, срещу трансфер в Иран на естествен уран.

Отмяната на забраната за продажба и доставка на технологии за иранските ядрени обекти става в рамките на резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, приета през юли, която предвижда през 2016 г. да бъдат отменени международните санкции срещу Иран при условие, че той спазва условията на споразумението за ядрената си програма.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване