11/24/15 18:03
(http://www.dnevnik.bg/)

Русия препоръча на гражданите си да не пътуват и до Турция


Руската държавна агенция по туризъм "Ростуризъм" препоръча да бъде преустановена продажбата на туристически пакети за Турция след инцидента със сваления във вторник руски военен самолет Су-24, предаде РИА "Новости".

Изявлението идва след препоръката на външното министерство на Русия към гражданите да не пътуват до Турция. Според външния министър Сергей Лавров терористичната заплаха в Турция е не по-малка от тази в Египет, където на 31 октомври се разби руски самоет с 224 души на борда.

"Ростуризъм" реагира незабавно след изявлението на външно министерство. Ние настоятелно препоръчваме продажбата на туристически пакети за Турция да бъде преустановена", съобщи председателят на агенцията Олег Сафонов. Той добави, че от "Ростуризъм" вече са поискали информация от руските туроператори колко руски граждани се намират в момента на територията на Турция.

"В момента те не са много, но тяхната безопасност е от първостепенно значение. По-нататък ще анализираме какви ще са загубите за туристическия сектор в Русия и Турция", допълни Сафонов.

От финансовото министерство на Русия посочиха, че имат достатъчно резерви, за да подкрепят руските туристически агенции.

Малко преди препоръката на руското външно министерство един от четирите най-големи туроператори в Русия - "Натали турс" - съобщи, че спира временно да предлага почивки и екскурзии до Турция, предаде "Ройтерс".

"Следим отблизо ситуацията и разбираме, че тя може да се развие по най-негативния сценарий. До изясняване на обстоятелствата спираме да предлагаме туристически пакети за Турция", съобщи директорът на агенцията Владимир Воробьов, цитиран от ТАСС.

Спирането на полетите и до Турция ще е поредният тежък удар за руски туристически бизнес в рамките на по-малко от месец, заяви пред "Интерфакс" Ирина Тюрина, говорител на Руския съюз на туристическата индустрия. "Просто не можем да си представим руския туристически пазар без Турция. За 13 години това е основното направление за почиващите - през 2014г. там са били 3.3 млн. туристи, макар че през първото полугодие на 2015г. има спад от 26% до 1.3 млн. души. Затварянето към тази страна ще стане най-тежкият удар по индустрията."

Туроператорите ще спрат продажбите за турските курорти, "просто защото нямат друг избор", добавя тя.

Шокът е силен, защото Турция изглеждаше като относително приемлива алтернатива след спирането на полетите и почивките в Египет - пазар за около 3 милиона руски граждани. Пълна замяна на египетския пазар не може да има, защото през зимата работят само скъпите и петзвездните турски хотели, коментира Тюрина. "Всичко останало е по-далеч и по-скъпо. Дори в Ейлат в Израел в Залива на Акаба е по-скъпо."

Тюрина коментира, че след атентата срещу руския чартърен самолет и сегашната препоръка на Москва туристическитя сектор е в катастрофално положение, включително защото руснаците просто губят желание да пътуват за почивка. Анексираният полуостров Крем е абсолютно изключен от плановете за новогодишните празници, защото там може би няма да има ток за близо 2 милиона души до 22 декември.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване