11/25/15 11:44
(http://www.dnevnik.bg/)

ДПС защити Турция за сваления самолет, БСП поиска независимо разследване


ДПС защити Турция за сваления руски изтребител Су-24  във вторник и обяви, че през последните месеци руската военна авиация нарушава въздушното пространство на южната ни съседка многократно. Депутатите на БСП напуснаха залата.

В декларация от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан посочи, че противодействието срещу "Ислямска държава" следва се извършва при стриктна координация между всички страни-участници и при стриктно спазване на международното право, а участието във военни действия срещу "Ислямска държава" не може да преследва като съпътстваща цел режима на Башар Асад.

По думите му точно режимът на Асад и "Ислямска държава" са основната причина за военния конфликт в Близкия Изток, чиято последица е бежанската криза, която тресе Европа и Балканите.

Позицията ни отразява идентичността на ДПС като последователна евроатлантическа партия на България, заяви Местан. И обяви за безспорен факт, че през последния месец руската военна авиация нарушава въздушното пространството на Турция многократно, налице е информация, че това се е случило, въпреки многократните официални предупреждения, отправени към руския посланик в Анкара и военния аташе и тези факти са потвърдени в официалната позиция на НАТО, изразена на извънредната среща на посланиците на страните-членки, с която се признава правото на всяка държава да защити своя суверенитет. 

Нарушаването на въздушното пространство и суверенитета на която и да е държава, член на НАТО, е нарушаване на самия Атлантически съюз, заяви Местан.

Той подчерта, че и в рамките на НАТО преминаването дори на съюзнически военни сили 

става при изрично съгласие на страната-член. "За противодействие срещу ИДИЛ (т.нар. "Ислямска държава") са необходими усилията на страни, които не са членки на НАТО. ИДИЛ е предизвикателство срещу човечеството и съвременната цивилизация", каза още лидерът на ДПС. 

Той призова към още по-активен диалог страните-членки на НАТО и ЕС за разработването на обща политика и конкретно решително противодействие срещу експанзията на "Ислямска държава" и нарастващата терористична агресия. ДПС подкрепя призива на НАТО за деескалация на отношенията между Русия и Турция и връщане към политическия диалог, каза още Лютви Местан.

След декларацията на ДПС депутатите от левицата се върнаха в залата и зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов също прочете декларация, в която заяви, че очакват да бъде проведено независимо международно разследване за установяване на обстоятелствата около свалянето на руския самолет. Тогава пък напуснаха депутатите от ДПС.

"Ние категорично отстояваме принципа на териториалната цялост и ненарушимост на границите както в Европа, така и в останалите региони. Онова, което стана вчера, изисква една много ясна международна реакция. Тя трябва да включи и ЕС, и НАТО, но да излезе от тези сравнително затворени граници", посочи Стоилов. 

По думите му трябва да се установи дали и как са нарушени държавните граници на съседната ни държава и как е било използвано въздушното пространство в региона. Никоя държава не може да претендира за контрол на територии, които надхвърлят нейните собствени граници, каза той. 

Според Стоилов територията на Сирия вече се превръща и в терен за водене на международни военни действия. По думите му този конфликт от национален придобива все повече глобално измерение. В него се разпростират части на "Ислямска държава" и тези действия далеч не се ограничават само на територията на Сирия. 

"В този конфликт с военни средства се намеси и Руската федерация. Бяхме свидетели на трагични терористични актове в Париж. В света се поставя въпросът дали ще се формира световна антитерористична коалиция, която да включва държави от ЕС, САЩ, Русия и други значителни международни фактори", коментира още Янаки Стоилов. 

Той отбеляза също, че случаят със сваления самолет повдига въпроса дали световната общност може да се сплоти в противодействие на опасността. Изискваме от България и българското правителство да имат това съзнание, че за България тези конфликти също създават потенциални опасности. Ние сме готови да подкрепим всяко усилие за решаване на конфликта и установяване на траен мир в света, каза още Стоилов.

Да убиваш пилот от свален самолет не е цивилизовано и не отговаря на никакви международни договорености, отбеляза още Стоилов.

Вижте изказването на Местан във видеото, разпространено от пресцентъра на ДПС. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване