11/26/15 20:44
(http://www.klassa.bg/)

В Казанлък врати отвори първата пасивна еко класна стая в България

 Първата пасивна еко класна стая в България посрещна днес първите си ученици. Класната стая е проектът победител от националния публичен конкурс за зелени идеи „Загорка Зелен Фонд“ през 2014 г. Сградата е реализирана по проект на СНЦ „Архитектура на бъдещето“ и под ръководството на архитект Гергана Барабонкова. Учебното пространство демонстрира предимствата на ниско енергийните и екологичните сгради и е истински символ за максимална ефективност при ниска себестойност на реализация.

 

Класната стая, намираща се в двора на ОУ „Чудомир“ в град Казанлък, е първото по рода си учебно пространство в България, което съчетава съвремените екологични принципи и методи за пестене на енергия и природни ресурси с модерните технологии в строителството. Една от основните цели на пасивната еко класна стая е тя да се превърне в дом на зеленомислещите хора в Казанлък и региона, като в същото време мотивира и вдъхновява учащите се да се грижат за приордата, така както тя се грижи за нас.

 

 

В присъствието на кмета на крад Казанлък, Галина Стоянова и директора на ОУ „Чудомир“, Донка Севданска, беше обявен и стартът на Зелени дни в Класната стая, които ще се провеждат до 4 декември. Всеки ден в продължение на 8 дена след учебните часове в Класната стая учениците в града ще имат възможност да се включат в разнообразни работилници, театрални уъкршопи и лекционни беседи, посветени на опазването на природата и умното използване на нейните ресурси.

 

 

В програмата на Зелените дни своя опит с учениците ще споделят Малка Тетрална Компания, Innovation Starter, Теодосий Теодосиев, НГПИД „Акад. Дечко Узунов“ и преподаватели от ОУ „Чудомир“. Дните ще завършат със специално Коледно ателие, по време на което гостите на града ще могат да видят резултата от работата на децата в седмицата на Зелените дни.

 

 

За пета поредна година дарителската програма „Загорка Зелен Фонд“ награди и най-добрия екологичен проект в рамките на публичния конкурс. Тази година дарителската програма се проведе под мотото „S.O.S. от природата“, като десетки проекти се бореха за престижното първо място. Авторитетно жури, в което освен представители на Загорка АД, са и представители на WWF България, Емил Христов – председател на Общински съветник в Стара Загора, Георги Ранов – Областен управител на Стара Загора, Евгения Друмева - главен редактор на медийна група Нетинфо, Момчил Рабаджийски – ръководител на лаборатория по икономия на енергия към ТУ – София и Даниела Димитрова – председател на ОДФ - Стара Загора, абсолютно единодушно избра тазгодишния победител. Това е проектът „Прозрачни изолиращи пана за прозоречни стъкла“, а неговият автор, Георги Тончев, спечели наградния фонд от 10 000 лв. Предстои публичното гласуване на официалната уеб страница на „Загорка Зелен Фонд“, което ще определи и в кой град от Старозагорския регион ще бъде реализиран проектът на Георги Тончев.

 

 

 „Откриването на първата пасивна еко класна стая ни кара все по-силно да се стремим към едно по-устойчиво бъдеще. Днес правим още една стъпка в приобщаването на бизнеса и „зелените идеи“ и вярваме, че това е начинът, по който обществото ни би могло да се развива най-пълноценно.“, коментира Николай Младенов, изпълнителен директор на Загорка АД. „Проектът победител в изданието на „Загорка Зелен Фонд“ 2015 г. ще ни даде възможност още веднъж да поощрим хората, които мислят в посока на пестене на енергия и вода и използването на алтернативи на невъзобновяемите енергийни източници. В негово лице виждаме още един начин, по който да инвестираме в местната общност и да развиваме устойчивия бизнес в България, като не изневеряваме на зеленото ДНК, част от гените на Загорка.“, допълни Николай Младенов по време на официалното откриване.

 

 

 

За инициативата „Загорка Зелен Фонд“:

 

“Загорка Зелен Фонд“ стартира през 2011 г. като част от програмата ни за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие - „Създаваме по-добър свят“. През последните 4 години инициативата се провежда под формата на публичен национален конкурс за реализиране на зелени проекти на територията на Старозагорски регион. От 2014 г. в конкурса могат да участват и физически лица. Инициативата предвижда „Загорка“ АД да реализира със собствени средства най-добрия проект от конкурса, като за целта авторитетно жури ще оцени всички получени зелени идеи и ще излъчи победител.  От 2011 г. до сега „Загорка Зелен Фонд“ е предоставила безвъзмездно над 300 000 лв. за устойчивото развитие на местната общност. Повече информация за „Загорка Зелен Фонд“ е достъпна на:

 

http://zagorkacompany.bg/bg/page/41/zagorka-zelen-fond

 

 

 

За “Загорка” АД:

 

Пивоварната на „Загорка“ АД има над 110-годишна история. През 1994 г. се присъединява към международното семейство на Heineken и оттогава до днес Загорка“ АД е инвестирали близо 130 млн. евро в модернизация и разширяване на производството, с което пивоварната се нарежда сред най-модерните в региона. През годините компанията се утвърждава като лидер в пивоварния бранш, атрактивен работодател и социално отговорна компания. В „Загорка“ АД в момента работят над 510 служители, които ежедневно допринасят за успеха на компанията.

 

„Загорка“ АД допринася и за постигането на глобалните ангажименти на Групата Heineken. Българската пивоварна постоянно развива и модернизира производствените си процеси за оптимизиране използването на водния ресурс. През 2013 г. в производството си „Загорка“ АД спести вода за над 18 000 m3, което представлява разхода на вода на 150 домакинства за една година. Към момента „Загорка“ АД постига разход от под 3.5 hl вода за 1 hl бира, като за настоящата 2015 г., целта на компанията е още по-амбициозна: 3.3 hl вода за 1 hl бира.

 

Пивоварната в Стара Загора реализира и оптимални нива относно консумацията на електроенергия, както и на топлинна енергия. През 2013 г. компанията спести електричество и природен газ в размер на над 480 т. CO2 емисии. Допълнително, през 2013 г. в резултат на ефективна дистрибуция, „Загорка“ АД оптимизира 182 тона дизелово гориво, което се равнява на 491 т. CO2. През 2013 г. компанията спести топлинна енергия, която се равнява на отоплението на над 100 домакинства от 100м2 за 1 година.

 

През настоящата година „Загорка“ АД планира изготвянето и публикуването на първия си доклад за устойчиво развитие, който ще обхване дейностите на компанията през изминалата 2014 г.

 

Повече информация за „Загорка“ АД и платформата на компанията за корпоративна социална отговорност е достъпна на сайта: www.zagorkacompany.bg.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване