11/26/15 12:11
(http://www.dnevnik.bg/)

ГЕРБ предлага с петиция задължително изучаване на тоталитарните режими


Депутати от ГЕРБ предлагат петиция за въвеждане на задължително изучаване на тоталитарните режими. Това обяви пред журналисти в парламента Методи Андреев.

Андреев имаше предложрение в Закона за предучилищното и училищното образование в учебните планове да се въведе изучаване на тоталитарните режими, но тогава то не бе прието. Затова сега депутатите искат тази промяна с петиция.

"През последните 25 години на преход изучаването на близкото минало остана частично и непълно застъпено в учебните програми. Обществената необходимост от осветляването на тези периоди става все по-осезаема за младите българи. Недопустимо е мирогледът на хората, които ще управляват държавата ни утре, да бъде моделиран с невежество и заблуди за миналото", се казва в петицията.

"Още повече, че през 2009 г. българският парламент подкрепи решенията на Пражката декларация от 2008 г. за осъждане на престъпленията на комунизма и приравняването им с тези на нацизма. България е единствената в бившия социалистически лагер, в която близкото минало не се преподава на подрастващите", се припомня в документът.

Под петицията засега са се подписали 60 депутати от ГЕРБ. Тя беше раздадена на всички парламентарни групи и ще бъде публикувана на сайта peticiq.com.

Подписите се събират до следващата сряда, когато ще бъдат предадени на министъра на образованието и науката Тодор Танев. В петицията се настоява министърът да разпореди незабавни действия за включване на тоталитарните режими в учебните планове по "История".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване