11/26/15 08:30
(http://www.klassa.bg/)

Орбан: Една дума на Меркел и мигрантската вълна спира

 "Месеци наред мигрантският въпрос се разглеждаше като хуманитарен, впоследствие като технически – къде ще приютим всички бежанци, как ще ги разпределим. Никой не повдигна въпроса дали тук не става дума за нещо повече – за нашето съществуване, културна идентичност, начин на живот". Това заявява унгарският премиер Виктор Орбан в интервю за германския вестник Die Weltwoche.

 

 

"Не знаем със сигурност какво ще се случи и не бих искал да обвинявам когото и да било, но подозрението е, че това не е никаква случайност. Нямам достатъчна смелост да говоря публично с увереност за това. Но не можем да се освободим от усещането, че зад случилото се стои някакъв голям план", допълва той.

 

 

Според Орбан именно Германия е ключът към решаването на бежанския проблем. "Ако утре сутринта Германия каже "Препълнени сме, това беше", тогава притокът веднага ще намалее. Толкова е лесно, просто една дума от Ангела Меркел", смята още унгарският премиер и попита реторично показва ли мигрантската криза, че Европейският съюз не е в състояние да осигури на своите граждани опазване на границите си.

 

 

"Това лошо впечатление за неспособността на ЕС го имаше и преди мигрантската криза. Гражданите я разпознаха във финансовата криза и в гръцката криза. Те критикуваха своите политици, които не бяха в състояние да намерят изход от финансовата криза. Застоят в икономиката ни е очевиден, ние сме в стагнация. В същото време на хоризонта изплуват нови гиганти, докато старият гигант Америка също става все по-силен. Европейският гражданин е убеден, че водещите политици не са ефективни. Но мигрантската криза създаде едно ново впечатление. То не е свързано с ефективността, а с демокрацията. Сега въпросът е Кой, по дяволите, взе решение за тази политика? Тъй като иде реч за екзистенциални въпроси като нашата идентичност или защитата от терор, би следвало това да бъде обсъдено с гражданите и това трябваше да бъде направено", продължава Виктор Орбан.

 

 

Той очертава и мащаба на миграционния проблем. "Някои говорят за няколкостотин хиляди, най-много един милион. Очакваме поне един милион, умножен по пет, заради събирането на семействата, това вече са 5 милиона на година. А броят постоянно расте. Освен това имаме наблюдение от лагерите за бежанци и от страните им по произход, че хората са убедени, че тук са очаквани и добре дошли. Тръгването от техните страни следователно не крие никакъв риск, тъй като те се смятат поканени. Да не забравяме и Африка. Тя тепърва се раздвижва и без съществена политика от наша страна и африканците ще дойдат. Това би означавало още десетки милиони. Мащабът на проблема е вече голям и за в бъдеще ще се увеличава, както смятат много водещи европейски лидери", посочва още унгарският премиер.

 

 

Орбан подчерта отново, че идеята за разпределението на имигрантите на квотен принцип между страните от ЕС вбесява всички в Унгария. "Нашата позиция е много проста: Ние не сме унищожавали страните, от които те идват. Никого не сме бомбардирали. Никого не сме канили тук. А сега тези, които са бомбардирали или канили, искат да ги изпратят насам. Честно ли е?", пита унгарският премиер.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване