11/26/15 13:53
(http://www.dnevnik.bg/)

Плевнелив: Тероризмът може да бъде победен само заедно с ислямските общности в Европа


Идеологията на тероризма не може да се победи с оръжия. Борбата с радикалния ислям може да бъде успешна само в съюз с ислямския свят и ислямските общности в Европа. Това заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за германския "Хамбургер абендблат", съобщиха от президентския прессекретариат.

"Отговорът на атентатите трябва да бъде солидарност и единство в Европа. Сигурността на хората трябва да бъде гарантирана. Но в никакъв случай не бива да се допуска разделение по религиозен, етнически или друг принцип", допълва Плевнелиев и добавя, че срещу терористите трябва да се приложи целият арсенал от мерки за сигурност.

"Ако поколението, което събори Берлинската стена, започне да изгражда 26 години по-късно нови стени, това ще постави на карта мечтата за обединена, мирна и демократична Европа. Нашето оръжие е интеграцията, не изолацията. Нашето оръжие срещу идеологията на тероризма е образование, толерантност и уважение към различния. Разпространението на радикализацията, популизма и национализма в европейските общества, разрастването на ксенофобията ще изостри рязко проблема. Отговорът на атентатите трябва да бъде повече, не по-малко Европа", казва Плевнелиев.

Запитан за намесата на Русия в конфликта в Сирия, Плевнелиев коментира, че страната има амбициите да бъде световна сила и трябва да бъде част от решението на кризата, стига това решение да е взето заедно с международните партньори.

"Руските амбиции преминават дори отвъд постсъветското пространство. Русия заявява своите интереси в Сирия, Близкия изток и на Балканите. Политиката на велики сили с техните изконни интереси и сфери на влияние е много опасна, ако противоречи на основните принципи на международния ред. Например суверенитета на националните граници или суверенното право на народите да решават сами бъдещето си на свободни избори."

Според него целта на всички усилия е постигането на мир, което да позволи на милионите бежанци да се завърнат по домовете си.

Държавният глава допуска възможността сирийският президент Башар Асад "да остане още известно време" на власт. Президентът допълва обаче, че "устойчиво решение за Сирия с диктатора Асад не съществува. Целта в дългосрочен план е мир в Близкия изток".

Плевнелиев коментира бежанската криза в Европа и необходимостта правилата по отношение на имигрантите да бъдат спазвани от всички държави, членки на ЕС.

"Бежанската криза ни напомни принципите, които поддържат основите на обединена Европа. Mиграционните потоци преминават през границите на всяка една страна в Европа. Проблемът може да бъде решен само съвместно, посредством европейската отговорност и солидарност. По същия начин България действа като отговорен член на ЕС", посочва още българският президент, като припомня, че страната ни първа беше достигната от бежанската вълна в Европа. "Ние бяхме единствената страна - и казвам това с гордост - която се придържаше към правилата", казва Плевнелиев.

В отговор на въпрос за опасенията, свързани с процеса на европейска интеграция в условията на множество кризи, президентът Росен Плевнелиев предупреди, че е възможно да настъпят и нови сериозни предизвикателства пред Европа. "Оттеглянето на Великобритания от общността например. Това може допълнително да дестабилизира Европа за дълго време. Имаме много висок процент на младежка безработица. Това може да доведе до загуба на цяло поколение. Възможно е в бъдеще да има проблеми с нарастването на популизма и национализма. Можем да получим криза и от политически представители в Европа, които казват: "Да, аз стоя зад общността", но след това те разграничават собствените си интереси от нея. Това не е европейската идея отпреди 70 години", коментира президентът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване