11/26/15 08:47
(http://www.klassa.bg/)

Пуснаха нова банкнота от 20 евро с кирилица

 Нова банкнота от 20 евро вчера беше пусната в обръщение от Европейската централна банка. Тя е от серията "Европа" и има надпис "ЕВРО" на кирилица. Пускането й беше предшествано от нови купюри от 5 евро, които са в обръщение от май 2013 г., и 10 евро - от септември 2014 г. Отпечатани са 4,3 млрд. купюри от новите 20 евро за всички страни от еврозоната. Старите банкноти остават валидни.
Новите банкноти от серията "Европа" постепенно ще заменят първата серия, пише "Стандарт". Предстои да се пуснат и нови банкноти от 50, 100, 200 и 500 евро. Дизайнът им запазва темата "епохи и стилове" на първата серия като основните цветове са същите, но банкнотите са променени, така че да бъдат включени усъвършенствани защитни елементи. За проверка дали новата банкнота от 20 евро е истинска може да използвате простия метод "пипни, разгледай и наклони".

Банкнотата е отпечатана на специална хартия и има релефен печат, които се усещат при пипане. Сред видимите защитни елементи са осигурителна нишка и портретен воден знак. Когато се държи срещу светлината, се вижда изображение на Европа (героиня от древногръцката митология, дала името на континента). Портретът на Европа е поставен освен върху водния знак, и на холограма. При поставяне срещу светлина прозорчето в горната част на холограмата става прозрачно и в него се появява портрет на Европа. Когато наклоните банкнотата, в прозорчето се виждат и линии в цветовете на дъгата около числото, съответстващо на номиналната стойност. На обратната страна на банкнотата в прозорчето се появяват числа, съответстващи на номиналната стойност, в цветовете на дъгата. Другата защита, която се вижда при накланяне, е цветът на числото 20, който се променя от смарагдовозелен в тъмносин.

От 7 декември у нас пък влиза в обръщение новата монета от 2 лв., която ще замени хартиените 2 лв. В дизайна на монетата е използвано изображението на Паисий Хилендарски от банкнотата. Монетата е биметална, като вътрешната част е от златиста сплав от мед, никел и цинк. Външната е сребристобяла от мед и цинк. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване