11/26/15 20:35
(http://www.klassa.bg/)

РОДИТЕЛИ ИСКАТ НОВА ВИЗИЯ ЗА СЕМЕЙНА ПОЛИТИКА ОТ ДЪРЖАВАТА

 Национална мрежа за децата и Сдружение „Дете и пространство“ организират неформална дискусионна среща под формата на „родителското кафене“, където  провокират дебат за нуждата от Визия за семейна политика от страна на държавата, с подход, ориентиран към семействата и с ясни цели, мерки и дейности. Срещата се проведе на 26 ноември в литературен клуб „Перото” в НДК. Целта на дискусията е да предостави платформа за родителите и семействата, както и за всички граждани, да изкажат мнението си за това как държавата трябва да осигури подкрепа в ключови области като образование, здравеопазване, социални грижи, закрила на детето, енергетика, регионално развитие и жилищно настаняване, за да могат всички те да работят в полза на децата и техните семейства. 

В момента повечето съществуващи политики засягат родителите, но без да са обвързани в система от целенасочени действия за подкрепа. У нас действат повече от 20 нормативни и поднормативни акта, регламентиращи подкрепата към семействата и децата, но те не са интегрирани, така че да адресират комплексно нуждите и проблемите. Това се потвърждава и от фокус групите с родители и семейства, които експерти от Института за изследване на населението и човека към БАН, проведоха в началото на годината. Резултатите показаха, че 91% от участвалите родители смятат, че политиката за подкрепа на семействата в България е неефективна. Съществена част от техните критики са свързани с липсата на качествени услуги за деца, както и с ресурсите, отделени от държавата за подкрепа на семействата.

Пример за това са и въведените от 01.01.2015 г. данъчни облекчения[1], според които от годишните данъчни основи се приспадат суми (200 лв. за едно, 400 лв. за две и 600 лв. за три и повече деца), както и се регламентират облекчения в размер на 2000 лв. от данъчната основа за отглеждане на дете с 50 и над 50 на сто вид и степен на увреждане. Макар и безспорно положителни, тези стъпки са далеч от реално семейно-подоходно облагане, тъй като данъчното облекчение на практика се реализира под формата на 1,67 лв. на дете на месец. Ефектът от подобен тип политики „на парче” доказва, че липсата на цялостна политика и комплексен подход за намаляване на неравенствата не може да бъде запълнена с частични финансови стимули.

Факт е, че българските семейства получават едни от най-ниските семейни помощи в ЕС (средно 42.4 лв. на дете за месец) за отглеждане на деца, при това с ограничения, свързани с дохода, разпределян върху всеки член на семейството. В страна, в която процентът на децата, живеещи в риск от бедност е 45%, това ниво на семейно подпомагане не е нито истинска семейна

 

политика, нито мярка в рамките на устойчива демографска политика, нито пък допринася за социалната защита и интеграция на уязвими родители и общности.

Именно затова Национална мрежа за децата настоява за:

  1. Разработването на самостоятелно обособена семейна политика с ясни цели, мерки и дейности и възприемането на семейно ориентиран подход във всички области, засягащи детското благосъстояние. Това включва и създаване на достъпни и достатъчни като брой и видове услуги и форми на грижа за отглеждането на деца (ясли и детски градини, родителски кооперативи и други форми) в комбинация с мерки, които са насочени към обучения и подкрепа на персонала, промяна на съотношението възрастни - деца в групите, насърчаване на индивидуален подход към всяко едно дете.

  2. Въвеждане на реално семейно подоходно облагане, с необлагаем минимум, равен на средномесечния доход на член от семейството за предходните 12 м., даващ право на получаване на месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. Считаме, че в момента подкрепа от държавата получават само семействата, в които родителите са наистина на границата на бедността. Чрез въвеждането на реално семейно подоходно облагане ще се постигнат редица положителни ефекти:

·         Родителите се стимулират да работят повече и да печелят повече, тъй като знаят, че спечеленото ще остане в семейството, а няма да бъде събирано в общата хазна.

·         Това е от полза не само за семействата с деца, а за икономиката като цяло. В момента системата за раздаване на социални помощи насърчава отклоняването от работа, тъй като ти гарантира доход, когато работиш по-малко или никак.

·         Намалява се делът на сивата икономика, тъй като родителите нямат интерес да крият доходи с цел да намаляват данъци.

  1. Прекратяване практиката на дискриминация на децата според поредността на тяхното появяване в семейството. Към момента държавата на практика определя акта на раждане на трето и следващо дете като нежелателен, като предоставя в пъти по-малка еднократна помощ при раждането им[2], както и различен размер на месечни помощи за отглеждане на дете[3]. Съществуващото законодателство води до очевидно рестриктивна и дискриминационна политика по отношение на хората, избрали да имат повече от две деца.

 

 

Родителското кафене „Визия за семейна политика“ не беше поредния форум, където  се обсъждат съществуващите проблеми, а точно обратното – родителите имаха възможност за активно участие посредством интерактивни дискусии и дадоха своя принос, за да бъдат намерени устойчиви и системни решения. Техните мнения ще спомогнат за създаването на „Визия за семейна политика в подкрепа на децата и семействата в България,” базирана на нуждите и желанията на хората, както и на експертиза от страна на гражданските организации. Дебатът ще бъде продължен и в онлайн пространството, като в последствие приносът от всички заинтересовани страни ще бъде обобщен и ще залегне в основата на стратегически документ, който ще бъде представен пред всички институции, ангажирани с осъществяването на семейните политики в България, както и в консултации с политически партии, експерти и депутати.

Партньори по проекта „Визия за семейна политика в подкрепа на децата и семействата в България” са Сдружение „Дете и пространство,“ Национална мрежа за децата и Институт за изследване на населението и човека към БАН. Проектът стартира през октомври 2014 г. и се осъществява с финансовата помощ на Програмата за подкрепа на НПО по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

 

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от сдружение „Дете и пространство“, Национална мрежа за децата и ИИНЧ – БАН и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България. http://www.ngogrants.bg/



[1]Чл. 22в от Закона за данъците върху доходите на физическите лица

[2] Размерът на еднократната помощ при раждане на живо дете по чл. 6, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2016 г. е, както следва: 1. за първо дете – 250 лв.; 2. за второ дете – 600 лв.; 3. за трето дете – 300 лв.; 4. за четвърто и всяко следващо дете – 200 лв.

[3] Средномесечният доход по чл. 4 от Закона за семейни помощи за деца за 2016 г. е: 350 лв. от 1 януари и 400 лв. от 1 юли. (2) Размерът на месечните помощи за отглеждане на дете по чл. 7, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2016 г. е, както следва: 1. за семейство с едно дете – 37 лв.; 2. за семейство с две деца – 85 лв.; 3. за семейство с три деца – 130 лв.; 4. за семейство с четири деца – 140 лв., като за всяко следващо дете в семейството помощта за семейството расте с 20 лв.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване