11/26/15 10:58
(http://pik.bg)

Слави Бинев пред ПИК за руския самолет: Каквато и позиция да вземем, трябва да бъдем внимателни, защото сме зависими от Русия

Слави Бинев пред ПИК за руския самолет: Каквато и позиция да вземем, трябва да бъдем внимателни, защото сме зависими от Русия

Сваленият руски изстребител предизвика криза в отношенията Русия-Турция. Ситуацията ексалира с всяка изминала минута, заговори се, че двете държави могат да влязат във война.

По този повод потърсихме мнението на депутата от Патриотичния фронт Слави Бинев.

Интервю на Гергана Танева

- Г-н Бинев, как ще коментирате свалянето от страна на Турция на руския самолет? Ще доведе ли това до война?

Всичко е въпрос на гледна точка. И двете страни, по начина, по който артикулират цялата ситуация явно имат право. Човек обаче трябва да има техническите съоръжения да знае кой е крив и кой е прав. Дали наистина тези самолети са навлизали в територията на Турция, дали това е било практика.

- Американците застанаха зад Русия и казаха, че самолетът не е бил във въздушното пространство на Турция.

- Ето виждате ли, едните казват едно, другите казват друго. Нямаме право да си избираме на кого да вярваме, трябва да имаме съответната техника. Защото е много вероятно един самолет, ударен в Турция, да падне в Турция, а не в Сирия. Това пък е другата теза. От друга страна пък, човек когато се замисли, това са едни свръх бързи самолети, които е възможно да са изхвърлени на друга територия. Има нещо друго, смятам, че е много неправилно човек да гледа само едната истина. Друг е въпроса, кой печели от това, защото когато двама се карат, трети печели. Това е един от въпросите, на които трябва да си отговорим. Защото в това размирно време трябва да бъдем внимателни в това, което говорим.

- Тук обаче не става въпрос само за пресичане на въздушното пространство. Излезе информация, че туркменската групировка „Сивите вълци” са убили пилота и дори излезе клип как се гаврят с тялото му.

- Това е недопустимо, в цивилизования свят това е недопустимо. Аз смятам, че да имаш дефинитивно мнение по въпроса е меко казано опасно.

- А позицията на България правилна ли е в случая, тоест да не взимаме страна?

- Това в някаква степен е правилно. Позицията на България трябва да бъде една, да искаме повече информация, за да вземем решение.

Ние можем ли да я получим тази информация?

- Ако не ни я дадат, не можем да кажем нищо. В момента две сили от Г20 се ритат и за малка държава като нашата, която и вътре не е стабилна, според мен не е здравословно. Ние сме царе на крайните позиции, като че ли нещо зависи от нас. Това показва безсилието на българските политици.

- НАТО също каза, че не може да вземе твърда позиция и посъветва Турция и Русия едва ли не да се помирят.

- Ето, дори такъв мощен военен блок като НАТО не взима позиция, което е правилната стъпка в момента. Останалото е взимане на решение от емоция, в което ние сме много добри и по тази причина ние сме на това ниво.

- Отношенията ни с Русия вървят обаче надолу?

- Отношенията на една държава не зависи от отношението на народа, а от отношението на изпълнителната власт, представителната власт. Тъй като представителната и изпълнителната власт в България са разделени. Трябва да ви кажа, че изключително опасно е, ние като една малка страна да се правим на едри политикани. Трябва да бъдем умерени и да действаме с разум, защото каквото и да си говорим ние имаме икономически интереси от страна на Русия. Една Германия, една Полша, една Унгария, които имат изключително емоционални наситени отношения със знак минус не си позволяват да развалят отношенията си с Русия и пазят добрия тон. Виктор Орбан казва, че нямаме право да мислим със сърцето си, когато става дума за държава от, която имаме икономически интереси и от която имат енергийна зависимост.

- Ние сме по същият начин.

- Така, ако някой си позволява да разваля тези отношения правейки се на голям демократ от Папата, язък. Най-интересното е, че държавниците играят от свое име за чужда сметка, защото тази сметка я плащаме ние. Те трябва да бъда рупор на обществото. Има разумни хора в тази страна, но те отдавна са се отказали да имат такова. Защото виждат, че всеки който има по-различно мнение, общо взето или му запушват устата или го бият. Казва го човек на който са му се случили и двете неща. Така, че както виждате трудно е в България да имаш различно мнение от това което има властта, даже бих казала нездравословно. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване