11/26/15 22:00
(http://www.klassa.bg/)

Халифат на цялата планета - какво е "Ислямска държава" (кратка версия)

 ерористичната групировка "Ислямска държава" се опира на няколко ислямски идеи - построяване на халифат (държава управлявана от халиф) на територията на цялата планета. Гражданите трябва да живеят според шериата - нормите зададени от Корана и суната (свещени текстове, регулиращи всички сфери на мюсюлманския живот). Освен това бойците следват идеята на джихада - една от основополагащите в исляма и го разбират пределно радикално - светът се дели на халифат и "светът на джахилия" (светът не невежите, неверниците и т.н., който трябва да бъде завоюван). Всички действия се оправдават с Корана.

 

 

Джихадистите настояват, че завоюваната от тях територия наистина е държава. Земите в Сирия и Ирак, контролирани от групировката надвишават територията на Великобритания, без да се смятат самообявилите се за провинции на ИД в различни други държави - Либия, Египет, Афганистан и т.н. Освен терористите (70-90 хил. на брой) в териториите им живеят около един милион мирни жители (точно не се знае - много са бежанци, много са загинали). За тези граждани са създадени формирования за борба с порока - алкохолът, цигарите и дъвките (употребата) се наказват с камшик (80 удара), любителите на еднополовата любов се убиват с камъни или се хвърлят от някой покрив, крадците се наказват с отсичане на ръце. "Съдът" се осъществява на място.

Територията на халифата се дели на вилаети (провинции), които се управляват от емири, които се отчитат пред наместниците в Сирия и Ирак. Наместниците се подчиняват на халифа. Ежедневната пропаганда на ИД постоянно съобщава не само за нови победи над гяурите, но и за строителство на пътища, болници, пазари. Как всичко това наистина изглежда отвътре е трудно да се каже - журналистите там не са на почит.

 

История и лидери

 

След войната в Ирак през 2003 г. много офицери от иракската армия остават "безработни". През 2006 г. част от тях се обединяват с десетина ислямистки групировки, местната "Ал Кайда" и организирата "Ислямска държава в Ирак" (ИДИ). През 2010 г. на власт идва Абу Бакр ал-Багдади (халиф Ибрахим, Абу Дуа). За този човек се знае малко. Роден през 1971 г., играе футбол (мнозина от известните джихадисти - да вземем дори убитият "мозък на парижките атентати" в Сен Дени Абделхамид Абауд - се увличат от тази игра). Освен училище, посещава и часове по богословие. По-късно става член на "Мюсюлмански братя", става доктор по ислямско право в Багдадския университет. След превземането на Ирак от САЩ се озовава в затвора, но е пуснат като "неопасен". След това се присъединява към "Ал Кайда". През 2010 става лидер на ИДИ. Първото му публично изявление е некролог на Осама бин Ладен (2011 г.). Пред камера се е появявал само веднъж - в Мосул, за да обяви халифата. В ръцете му е политическата, военната и религиозната власт в ИД.

 

 

Публичният лидер на групировката е Абу Мохамед ал-Адани, дясната ръка на Багдади, шеф на пропагандисткият център "Ал Хаят", който издава всички клипове, списания и официални изявления. Освен това ключова роля играе Абу Омар Аш-Шишани (грузинец - Тархан Батирашвили), той е главен пълководец на ИД.

През 2013 г. групировката решава да се включи в гражданската война в Сирия, затова името й се сменя "Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ). По същото време ал-Багдади и шефът на местната "Ал Кайда" Айман аз Зауахири имат сериозни разногласия относно методите на джихада и съюзът се разпада, а година по-късно през юни 2014 г. лидерът на ИДИЛ Абу Бакр ал-Багдади обяви завоюваните земи за халифат и стана халиф и се появява "Ислямска държава" (ИД).

 

А кой живее там?

 

Основното население на ИД се състои от сирийци и иракчани. Освен това там постоянно идват все нови и нови чужденци - те се делят на пет категории: хора от бедни региони отиват там, защото се плаща; убедени фанатици, вярващи в идеята за халифата; просто любители на силни усещания (това най-често са европейци - Брюксел, Париж); мечтаещи да помогнат на Сирия и да победят Асад; момичета, които се влюбват в електронната кореспонденция с някой джихадист-романтик. "Доброволците" стигат там през турско-сирийската граница - тя не се охранява кой знае колко.

 

 

Оръжие

 

Групировката избягва да купува оръжие, просто го "пленява" по време на боевете. Притежават много американска техника, която пленяват след превземането на Мосул през 2014 г. - джипове, с монтирани на тях картечници.

Но колкото повече пари печели ИД, толкова е по-голяма вероятността да се обзаведе с по-сериозно въоръжение.

 

 

Медийната империя

 

„Ислямска държава“ разполага с огромна медийна империя, която използва за пропаганда, война и смърт. Джихадистите боравят с еднаква лекота с YouTube, Twitter, Instagram и Tumblr, облъчват чрез социалните мрежи, радиопрограми и видеопродукция.

Списанието DABIQ е официалното издание на групировката – името идва от едноименния емблематичен малък град в Северна Сирия - нещо като ислямски вариант на Армагедон.

ИД инвестира в цял свой медиен щаб – Al Hayat Media Center, който има ключова роля в медийната стратегия на групировката. Основната мисия на центъра е да продуцира онлайн мултимедийно съдържание – професионални пропагандни филми за ИД и клипове за набиране на бойци. Продукцията се разпространява предимно на арабски и английски, по-рядко на руски и турски език.

Освен това всяка провинция под контрола на ИД има свой специализиран медиен център. Той произвежда съдържание за радио, брошури, листовки и клипове, които се излъчват по местните тв канали.

Има и няколко структури, които работят за медийната политика на ИД. Това са институтът за медийна продукция (особено видеоклипове) Al-Furqan и две фондации Al-I'tisam  и Ajihad.

ИД отделя 1,2 млн. долара годишно за кампаниите си в интернет. Джихадистката групировка стои зад 46 хиляди профила в Twitter и публикува около 250 000 съобщения всеки ден, твърдят източници от НАТО.

ИД имат и специален човек, който отговаря за комуникациите в социалните мрежи – Ахмад Абусамра. 34-годишният Ахмад е роден във Франция, по-късно живее в Бостън (САЩ), където завършва информационни технологии в университета. През 2004 г. заминава за Ирак и започва да работи за „Ал Кайда“. От тогава отговаря за разпространението на екстремистките идеи сред американски, британски и канадски граждани с цел да ги убеди да се включат в редовете на организацията. В медиите на няколко пъти излиза информация, че Абусамра е бил убит, но досега това не е потвърдено.

Пропагандата на ИД явно работи, тъй като броят на присъединилите се към нея чуждестранни бойци се е удвоил от 2014 г. насам – 1000 души се вливат в редиците й всеки месец.

 

Финансиране

 

Парите на ИД идват основно от незаконна продажба на петрол (според различни данни купувачите са съседните Турция, Ирак, Сирия и Йордания), грабежи, откупи за пленници и заложници, доброволни вноски, налагане на данъци върху местното население и от незаконната продажба находки от древни цивилизации. През 2014 г. джихадистите спечелиха 250 млн. долара от откупи, според данни на НАТО.

Междувременно група хакери, нарекли се Ghost Security, намери доказателство, че "Ислямска държава" използва и виртуалната валута Bitcoin за парични операции. Хакерите са разкрили няколко такива сметки на ИД, включително една с 3 млн. Долара. По данни на хакерите делът на виртуалната валута достига 1-3% от общия обем на незаконните доходи на ИД. Това се равнява на 4,7 – 15,6 млн. долара. Тези данни почиват на оценката на министерството на финансите на САЩ, което счита, че ислямистката групировка ежегодно печели между 468 и 520 млн. долара.

 

Къде се перат парите на ИД

 

 

Парите, които се събират в джамиите във Великобритания, се използват за финансиране на терористи от "Ислямска държава", а прането им се извършва чрез сметки в Босна и Херцеговина, твърди британският в. "Дейли стар".

Британското издание пише, че е много лесно в социалните мрежи да се открият съмнителните финансови транзакции. Журналист от вестника разбрал от чата, че дарените в джамиите пари се изпращат на бойците в Близкия изток през Босна. Казали му, че ако иска да дари пари, трябва да се свърже с известния Иса Амрики, който се представя в социалните мрежи под имената HoneyNtea и Wolf Raised. Когато журналистът опитал и това, Амрики му казал, че в джамиите във Великобритания се събират доста пари за "Ислямска държава". Той посъветвал паричните преводи да се извършват директно в Босна и Херцговина чрез мрежата за парични трансфери Мъниграм, "защото това е най-сигурният начин", пише "Дейли стар".

 

Как да бъдат победени?

 

Всички държави, воюващи с ИД нямат никакво желание да започнат наземна операция в Сирия, а авиацията може да поразява само големи цели. Джихадистите са подвижни и леко въоръжени, смесват се с многобройните жители на големите населени места и стават почти неоткриваеми. Без наземна операция не може да бъде постигнато много, но това би довело до много жертви за държавите, които я предприемат и нито американският президент Барак Обама (САЩ оглавяват коалиция от доста държави, борещи се с ИД), нито руският държавен глава Владимир Путин (Русия провежда въздушна операция в Сирия от 30 септември) ще се захванат с нещо подобно в близко бъдеще. Засега единствената приемлива идея е отрязване на източниците на финансиране на джихадистите.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване