11/26/15 14:45
(http://pik.bg)

Ще могат да даряват заразени животни на социални домове

Ще могат да даряват заразени животни на социални домове

Меко казано странни текстове в новия закон за ветеринаромедицинската дейност са предвидили вносителите от земеделското министерство, респективно - Министерският съвет. Почти всички парламентарни групи бяха категорични, че той не подрежда нещата в бранша, нито пък гарантира човешкото здраве и това на животните, а създава тотален хаос в системата.

Докато законът въвежда забрана за отглеждане на животни, без да са преминали програмата за профилактика, в същото време се разрешава такива да се даряват за храна на социалнослаби.

Рисковите животни ще се отнемат в полза на държавата, включително и ако не отговарят на изискванията за идентификация, и ще се предоставят безвъзмездно на хранителни банки и социални домове. Допуснато е евентуално като някаква опция да се насочват към "съответните обекти за обезвреждане".

Така излиза, че рискови животни, които може да са здрави в момента, но да са били изложени на зараза от бруцелоза, шап или син език, ще могат да бъдат сготвени в тенджерите и сервирани в трапезарии за социалнослабинапример, или в домове за сираци и изоставени деца.

"Да отнемаш рискови и болни животни, които може, например, да са заразени с бруцелоза, и ти това животно да го насочваш за храна в социални домове - аз питам те какво целят? Да убиват хора, които са счели за непотребни?! Или да се разтоварят от социални помощи. Но това е изключително несериозно", коментира депутатът от Патриотичен Фронт Димитър Байрактаров, съобщава Канал 3.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване