11/27/15 17:42
(http://www.dnevnik.bg/)

Държавата иска да инвестира в обучението на 30 хиляди софтуерни специалисти


В нова "Концепция за насърчаване на обучението на софтуерни специалисти", публикувана за обществено обсъждане вчера, се предвижда инвестирането в обучението на 30 хиляди софтуерни специалисти през следващите 15 години, пише в. "Сега". Документът е подготвен от политическия екип на вицепремиера Румяна Бъчварова заедно с няколко министерства. 
Държавата е готова да финансира изграждането на специални обучителни центрове във всички големи градове, но очакват инвестицията бързо да се възвърне и прогнозира приходите в държавния бюджет с натрупване до 2030 г. да възлизат на близо 2.6 млрд. лв. от данъци и осигуровки на тези специалисти. "При хипотезата, че от започналите образованието си допълнително 30 хил. души повечето ще го завършат и ще започнат работа, това би довело до 4 млрд. лв. ръст на индустрията", посочват авторите на концепцията.  
В документа се предлага да се въведе професията програмист и да се създадат тези обучителни центрове, в които да могат да се обучават ученици от 9 до 12 клас във всички по-големи градове. Първите такива центрове биха могли да започнат работа още през септември 2016 г. за около 600 ученици. Предвижда се курсът за обучение да е основно в 10-и и 11-и клас, а в 12-и клас вече да търсят работа на половин работен ден в реални компании.
Национално проучване сред работодатели показва, че голяма част от тях планират да увеличават екипите си и в следващите 12 месеца да разкрият над 5600 нови работни места. "Поради ограничения брой специалисти в тези две професионални направления, голяма част от компаниите в сектора не успяват да реализират развитието си", пише в мотивите към концепцията. Според различни оценки на представители от софтуерния сектор, недостигът на ИТ специалисти е между 20 и 50 хил. Заетите в сектора в момента са около 24 хил. души, а оборотът в него е около 3 млрд. лв. на година.

Започналото през 2012 г. обновяване на компютрите в училищата не е дало сериозни резултати - в едва 500 от над 2300 училища в страната има оборудвани кабинети. По данни на образователното ведомство за 2014 г., взети от в. "Сега", местата за ИТ специалисти се запълват само в три елитни университета (Софийския университет, Техническия университет в София и Пловдивския "Паисий Хилендарски"), като в тях кандидатите надвишават значително броя на местата. В същото време обаче от общо около 4500 места за ИТ специалисти в страната, остават незаети около 850.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване