11/27/15 15:26
(http://www.dnevnik.bg/)

При свалянето на руския самолет не е била ясна принадлежността му, съобщи посланикът на Турция в София


Руският изтребител Су-24, който беше свален от турските военновъздушни сили в близост до границата със Сирия, е бил на турска територия, а към момента на стрелбата по него, не е била ясна неговата принадлежност, каза на пресконференция днес посланикът на Турция в София негово превъзходителство Сюлейман Гьокче. По думите му бойните машини, летели в близост до турската граница, са били два, като след десет направени предупреждения, в рамките на пет минути, единият от тях се е оттетглил.

Посланикът подчерта, че позицията на сваления руски самолет над Турция е потвърдена и от радари на НАТО. Сюлейман Гьокче посочи, че това не е първият подобен инцидент, като от началото на руските операции в Сирия, е имало още някоко нарушавания на въздушното пространство на Турция.

На няколко пъти на Русия е било обърнато внимание как действа турската противовъздушна отбрана в такива случаи. На среща между представители на двете страни през октомври бил поет и ангажимент от руските представители да няма повече такива инциденти.

Турската страна изразява съжаление за инцидента, но е длъжна да защитава териториалната си цялост, уточни негово превъзходителство Сюлейман Гьокче. На въпрос, дали е вярно, че по убития руски пилот са стреляли сирийски туркмени, дипломатът отговори, че няма потвърждение на тази информация. Дори и това да е така, Турция не може да бъде държана отговорна, уточни той.

Посланикът на Турция в София изрази надежда, че двете страни ще преодолеят този инцидент, както неведнъж в исторически план са се справяли с проблемите по между си. "Русия е приятелска страна и продължава да се счита от Турция за такава", каза още Гьокче.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване