11/27/15 08:08
(http://www.klassa.bg/)

"Теленор" пуска бърз мобилен интернет от декември

 "Теленор" обяви, че пуска мобилна услуга за високоскоростен мобилен интернет по технологията Long Term Evolution (LTE) от 1 декември. До средата на следващия месец тя ще може да се ползва в 35-те големи града в страната, както и във всички населени места с над 20 хил. души. Общото покритие дотогава ще достигне 56.7% от жителите на страната, обяви главният изпълнителен директор на компанията Стайн-Ерик Велан. Той допълни, че мрежата от четвърто поколение (4G) ще се разширява и през 2016 г., но това ще зависи от наличните радиочестоти.

Така мобилният оператор ще стане втората компания на българския пазар, която предлага търговска 4G мрежа и LTE услуги със собствена мрежа, след като "Макс телеком" дадоха старт на своята през май миналата година. Трите големи телекома разполагат с ограничени тестови мрежи, но досега не пускаха подобна услуга за всички свои клиенти заради недостатъчен капацитет на честотите, с които разполагат. 4G LTE връзката предоставя достъп до мобилен интернет със скорости, съпоставими с тези на фиксирания пренос на данни. Така ще могат да се гледа без проблеми и с по-бързо зареждане видеострийминг, слушане на онлайн музика и др.

Търсенето расте

"Стартът на 4G услугите на "Теленор" е следващата логична стъпка в дългосрочната инвестиционна стратегия на Telenor Group за България", обяви Велан на пресконференция, на която се представи новата услуга. Той допълни, че преди две години и половина, когато норвежкият телеком Telenor навлезе в България, пазарът тук е изоставал в някои технологични тенденции. Една от причините "Теленор" да реши да пусне 4G услуга е засилването на потреблението на мобилен интернет. По думите на главния технически директор на компанията Владимир Радойчич през последната една година трафикът на пренос на данни в мрежата на телекома се е увеличил с 200%. Продажбите на смартфони също се вървят нагоре, като по данни на Радойчич през 2014 г. има ръст на проникването с 22% на годишна база. Той допълни, че растежът в двата сегмента се очаква да продължи и в бъдеще.

Услугата е възможна, след като телекомът направи мащабна подмяна на цялото си мрежово оборудване, като новите модули позволяват да се ползват LTE технологии. Извън тестовите си мрежи БТК и "Мобилтел" все още не са инвестирали в LTE оборудване.

Безплатен тест за месец, цена от януари

"Теленор" не даде детайли колко ще струва новата услуга. За сметка на това компанията дава гратисен период на своите съществуващи абонати. Така от 1 декември до края на 2015 г. всеки потребител, който разполага с мобилен интернет към телекома, ще може да ползва новата 4G свързаност в рамките на плана, към който е. Единственото условие е да разполага със смартфон и SIM карта, съвместими с LTE. Последната ще се предоставя безплатно на абонатите при поискване в магазините на компанията. 4G мрежата ще може да се ползва само за пренос на данни в момента, а за гласови услуги ще се минава през 2G и 3G инфраструктурата на "Теленор". На раздадените за тестове от журналисти 4G SIM карти за предплатен пакет за мобилен интернет е записана препоръчителна цена от 9.90 лева за 2GB трафик. Тя съвпада със сегашните предплатени планове и лимити, в които се предлага по-бавен интернет, затова може и да е подвеждаща и "Теленор" да ползват сега наличните опаковки.

Новите планове и тарифи с включени 4G услуги ще бъдат представени от 1 януари 2016 г., обяви Велан. LTE свързаността на мрежата на "Теленор" ще осигурява максимална теоритична скорост от 75 Mbps. Това значи почти два пъти по-бърза връзка от наличното 3G.

Вълните не стигат

Основната причина големите телекоми да не пускат търговска LTE мрежа е липсата на достатъчно свободни радиочестоти, които да осигурят необходимия капацитет за стабилна връзка и добри услуги. Според Стайн-Ерик Велан компанията е предприела оптимизация на наличните честоти, с които разполага (т.нар. refarming). При този процес се преразпределят различните видове честоти и така "Теленор" са освободили капацитет в обхвата на 1800 MHz от лентата си от 2x10. Ако желае обаче да покрие повече територия или да няма проблеми при ползването на 4G услугата от повече потребители, компанията ще трябва да вземе още радиоспектър. Това може да се окаже основната пречка за "Теленор". Мобилният оператор твърди, че до началото на 2016 г. ще получат допълнителни честоти в обхват 1800 MHz.

Телекомът не е единственият, който чака за допълнителни ленти. Заявления за тях са подали "Мобилтел", БТК, "Макс телеком" и "Булсатком". "Теленор" обаче, тъй като закъсня със заявката, настоява разпределението да стане с търг. Така че в момента се чака Комисията за регулиране на съобщенията да вземе решение за разпределението на спектъра, както и дали ще бъде отнет лицензът на "4Джи ком", която печели честоти, но не ги плати. Така развитието на LTE мрежата на "Теленор" дали ще има нови честоти. Засега индикациите са, че до търг няма да се стигне, а регулаторът ще разпредели наличния на компаниите по реда на постъпилите заявки, както казва законът. При този случай "Теленор" е на опашката.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване