11/28/15 08:50
(http://www.klassa.bg/)

Ердоган: Русия да не си играе с огъня

 Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Русия "да не си играе с огъня". Изявленията на руското ръководство за преднамерения удар на Турция по руския самолет са неприемливи. Турция никога на никого не е нанасяла удари в гърба. Тя винаги се е изправяла лице в лице. Ще бъдат разследвани всички детайли на инцидента, случил се след нарушаването на нашата граница, каза Ердоган. На мен не ми харесва започналата на тази база кампания за оклеветяване на Турция и появата на опасности за нашите отношения. Бих искал да обсъдя това с Владимир Путин, посочи турският президент. Въпреки предупреждението турският президент посочи, че не иска да пострадат отношенията на Анкара с Москва.

Ако Русия свали турски самолет, навлязъл във въздушното пространство на Сирия, Анкара ще сметне това за агресия, заяви Ердоган в интервю пред Си Ен Ен. На въпроса за това, как Анкара ще реагира в случай, че турски военен самолет наруши въздушното пространство на Сирия и бъде свален от системите С-400, Ердоган отговори: „Не искаме да виждаме каквато и да е ескалация в региона. Не искаме да участваме в това. Но тези, които застават на страната на Сирия и помагат за ръста на напрежението, мисля, носят отговорност за това”. По думите му, „такъв инцидент е възможен и той ще принуди Турция да предприеме допълнителни мерки, които, безусловно, не се обсъждат”. „Разбира се, това ще бъде агресия по отношение на нашето право на суверенитет, за държавата е естествено да защити това свое право”, добави той.

Независимо от изказването на Ердоган, Турция все пак е спряла полетите на свои бойни самолети над Сирия в рамките на водената от САЩ коалиция срещу ИД, съобщи местният в. "Хюриет", като се позова на дипломатически източници. Решението било взето съвместно с Русия, която също спряла да лети близо до границата.

"Бъркотия в картите" може би е причинила инцидента с руския самолет Су-24М, пише "Новие известия". Анкара и Дамаск претендират за малка остра издатина, врязана в територията на Сирия - може би тъкмо нея не е заобиколил руският самолет. На турските географски карти тя е оцветена като турска територия, а на сирийските - като сирийска. Руските летци използват сирийски карти, обяснява изданието.

Непосредствено след свалянето на руския Су-24 във вторник, министерството на отбраната на Русия заяви, че бомбардировачът не е нарушавал въздушното пространство на Турция и предупреди, че в ще бъде разгърната система за противовъздушна отбрана в Сирия и ще бъдат сваляни всички цели, потенциално заплашващи руските самолети. В четвътък Ердоган заяви, че ако руски самолет отново наруши въздушното пространство на страната му, той отново ще бъде свален.

Ердоган е предложил на руския президент Владимир Путин да се срещнат на 30 ноември. Реакция от Москва не последва, но все пак не бе изключена вероятността за среща по време на конференцията за климата.

Преди това стана известно, че турски съд вкара в затвора журналисти, разкрили доставки на оръжие за ислямистите в Сирия. Двама водещи журналисти в турския опозиционен вестник „Джумхуриет” бяха вкарани в затвора в четвъртък вечерта заради публикации за доставки на оръжие в Сирия, съобщиха турските медии. Главният редактор Джан Дюндар и ръководителя на бюрото в Анкара Ердем Гюл са обвинени от наказателен съд в Истанбул в "шпионаж" и "издаване на държавни тайни" за това, че публикуваха през май статия за възможни доставки на оръжие от страна турските тайни служби (MIT) в Сирия.

Според турски и сирийски медии, цитирани от РИА Новости, родният син на турския лидер Реджеп Ердоган – Билал Ердоган – фактически контролирал нефтените потоци в Турция и купувал суров петрол от ислямистите на черния пазар. Медийните информации сочели, че Ердоган-младши притежава кейове в пристанищата на ливанския Бейрут и турския Джейхан, където контрабандната суровина се доставя с танкери. След като руските въздушни удари предизвикаха значителни щети на "петролопроводите на колела" и съоръженията за съхранение на нефт на терористичната групировка "Ислямска държава", доходите на сина на турския президент сериозно спаднали, отчита РИА Новости. Освен това в семейния бизнес участват и други членове на семейство Ердоган. Така например, пак според медийни съобщения, дъщеря му Сюмийе има военна болница в югоизточната част на Турция, където се лекуват бунтовници от ИД.

Президентът Ердоган категорично отрича тези твърдения. Подобни информации са се появявали в медиите и преди, но станаха много, след изказването на Путин по въпроса.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване