11/28/15 09:00
(http://www.klassa.bg/)

Картини за 900 бона на тезгяха

 

Галериите "Виктория" и "Ракурси" събират ценителите на два търга

Майстора срещу Златю Бояджиев, Никола Танев срещу Никола Танев, Нерон срещу Нерон и още класици на четката отново сами срещу себе си. В близките десетина дни предстоят такива двубои на арт пазара. На 3 декември аукционна къща „Виктория“ вади на тезгяха 128 произведения на класическото и модерното изкуство. Наддаването ще е в хотел „Маринела“. Пет дни по-късно в хотел „Кристал палас“ надпревара в името на изкуството организира и „Ракурси“ - с 50 произведения. Голяма част от имената на авторите съвпадат и съперничеството между галериите кой ще продаде повече и на по-висока цена е разбираемо.

В офертите на арт и антиквариат „Виктория“ са посочени две цени – минимална и оптимална. При най-благоприятен развой на наддаването

постъпленията от творбите могат да стигнат 501 200 лева.

Сумата от стартовите позиции на произведенията, предлагани от „Ракурси“, пък гравитира около 374 000 лева. Обединени, всички позиции на двата търга възлизат на около 900 0000 лева.

За акварела „София“ (на голямата снимка горе), излязъл изпод четката на чеха Ярослав Вешин през 1889 г. и подписан от него, от „Виктория“ искат поне 26 000 лева. Толкова е минималната оценка и стартовата цена. Оптималната е 36 000 лева. Този автор липсва в актуалния каталог за търга на „Ракурси“, но точно преди година арт салонът извади за наддаване платното му „Ловец“ и поиска за него 108 000 лева. Безуспешно.

Как ще се надцакат двете галерии с произведенията на едни и същи художници?„Виктория“ предлага картината „Композиция“ на Димитър Казов-Нерон

с подпис на художника и размери 98,5/98,5, рисувана с акрилни бои през 1984-а на цена между 13 500 и 16 000 лева. „Ракурси“ също вади „Композиция“, но по-раннна – от 1981-а.

Нерон е живописвал с маслени бои върху платно с размери 81/100 см и е оставил подписа си и тук.Арт салонът иска за него поне 22 000 лева.

С десет бона повече – за 32 260 лв., е оценен пейзажът „Село Свежен“, който Никола Танев прави през 1940-а. Конкурентите от „Виктория“ също залагат на този живописец в каталога си – тяхната картина „Пейзаж“ от 1942 е оценена между 4800 и 6000 лева. И двете платна носят подписа на художника.

На колко оценяват с днешна дата картините на Владимир Димитров-Майстора? Част от отговорите на този въпрос могат да бъдат потърсени и в търга на „Виктория“. Аукционната къща вади започнато от него платно „Жътва“, но останало в много ранен вариант. Не е подписано, размерите му са 46/47 см, а стойността – между 18 000 и 26 000 лева. Същата галерия предлага и две платна на Златю Бояджиев - „Пейзаж“

и „Париж“, и ги оценява съответно между 26 000 и 32 000 лева и 24 000 и 30 000 лв.

Рекордьорът за най-скъпа оферта на „Ракурси“ е са два портрета, рисувани от Борис Митов. Изобразяват ген. Никола Бакърджиев и съпругата му, рисувани са през 1930 г. и се предлагат в комплект за най-малко 39 000 лева.

 

 

НАЙ-СКЪПИТЕ ПЛАТНА И АВТОРИ

 „Конски пазар в София”

 

Този шедьовър на Ярослав Вешин е купен от настоящия му собственик преди години за 160 000 евро и това прави „Конски пазар в София” най-скъпата картина в България.

Вешин рисува тържището на атове през 1898-а – само година след като е дошъл в България. По онова време го вълнуват основно битови сюжети. След няколко години живописецът вече е щатен художник на Военното министерство и оставя като наследство баталните шедьоври „На нож” и „Битката за Орлово гнездо”. Десетилетия наред историците на изкуството приписваха чешки произход на майстора на четката. Преди 10 години обаче, на откриването на юбилейна изложба на класика във Военноисторическия музей, неговият внук Ярослав Генов (син на голямата дъщеря на художника Корнелия) осветли, че Вешин всъщност е словак.

На „Ръченица” с Мърквичка

 

Чехът Ян Вацлав Мърквичка, тачен като родоначалник на българската живопис, рисува прочутото си платно „Ръченица” поне в два варианта. Единият е изложен в Националната художествена галерия, а другият беше в неизвестност през последните 80 години. Появи се сензационно на търг на аукционна къща „Аполон и Меркурий” през 2008-а и беше откупен за 75 000 евро от бизнесмен. Името му се пази от организаторите на наддаването по-добре от държавна тайна. Мистериозни са и предишните собственици. Най-напред картината е принадлежала на известен българин, заминал с указ на Н.В. цар Борис Трети да открие търговско представителство в Швейцария през 1942-1943 г. Човекът повече не се връща у нас. През 1959-а обаче наша правителствена делегация заминава за страната на шоколадите „Милка". Ръководителят й се среща с емигранта и го скланя да му продаде картини на Мърквичка и други майстори на четката срещу златни наполеони. Така вторият вариант на „Ръченица" преживява соцепохата като притежание на влиятелна комунистическа фамилия.

 

Мърквичка и „Оплаквачката”

 

 

Артекспертите предполагат, че Мърквичка е рисувал „Оплаквачката” като ескиз към мащабната „Задушница”. Образът на една от тъжителките е разработен детайлно с маслени бои върху картон с размери 31х23 сантиметра. На търг преди 7 години цената й скочи от първоначалните 19 900 евро на 32 000.

Битовата живопис не е единственото занимание на художника през всичките 40 години, прекарани в България. Подвизава се и като педагог и първи директор на Рисувалното училище в Пловдив. На него дължим и герба на Княжество България, използван неофициално между 1881 и 1927 г. Проф. Ян Мърквичка, когото тук побългаряват на Иван, го прави в тандем с археолога Вацлав Добруски.

 

Майстора и неговото „Момиче”

Има някаква ирония във факта, че Майстора е бил пословичен със своята скромност, а към днешна дата е белег на престиж и богатство да се хвалиш с негова творба в сбирката си. „Беше кротък човек, много добър, с хората се носеше много добре, много помагаше на бедните, постоянно им даваше пари. Не се обличаше хубаво, понеже работеше с блажни бои”, разказва Тодорка Каменова, негов модел. Колекционерската клюка пък реди, че три месеца преди да го застрелят в Амстердам Косьо Самоковеца купил за 50 000 долара „Копачки” – недовършена картина с образите на три селянки, нарамили кирки.

Преди 7 години на търгове излязоха няколко платна на Владимир Димитров-Майстора. Най-добре се продаде „Момиче” – почитател на художника я откупи за 19 100 евро при първоначална цена 6600.

 

Творбите на Димитър Гюдженов

 

Рисува царе, но е любимец на президенти. Мащабното му платно „Цар Симеон пред стените на Цариград” винаги попада в кадър, когато държавният глава Росен Плевнелиев свика съвещание на „Дондуков” 2. За съжаление картината незаслужено стои само като фон, но към момента това е единственият начин да я видят и други хора освен министри, журналисти, съветници и височайши гости. Никога обаче не е късно президентът да почете БГ изкуството с открити врати и да инициира изложби от заведените му като инвентар творби. Сред шедьоврите на неговата служба е и друго платно, емблема на Гюдженов – портрет на цар Симеон. Според непотвърдени слухове в момента платната на Гюдженов, циркулиращи на артпазара, бележат ценови рекорди и едно от тях било продадено за около 120 000 евро. Никой от големите дилъри обаче не се наема да коментира тази информация.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване