11/28/15 08:45
(http://www.klassa.bg/)

Командващият руските ВКС: Турските изтребители са причаквали Су-24 цели 75 минути

 Турските изтребители Ф-16, които във вторник свалиха руския Су-24М над Сирия, са го чакали във въздуха, което говори, че това е била предварително планирана акция, твърди главнокомандващият на руските въздушно-космически сили генерал-полковник Виктор Бондарев. Според него резултатите от обективния контрол на радиолокационните средства на Сирия потвърждават, че двата турски Ф-16С са се намирали в зоната на дежурството в продължение на 75 минути на височина 2400 м, което говори, че акцията е предварително планирана и двата изтребителя са имали готовност да действат от засада във въздуха над територията на Турция, съобщи ТАСС.

Според Бондарев, ако турските изтребители е трябвало да излетят от базата си в Диарбекир от положение на дежурство на земята, те биха имали 46 минути до мястото, откъдето са изстреляли ракетата, свалила руския самолет. А руският Су-24М се е намирал в зоната на засичане от радиолокационните средства на ВВС на Турция само 34 минути. Това потвърждава, че турските изтребители просто са действали по предварително решение да свалят руския самолет, който е изпълнявал бойна задача в района на населения пункт Маарет ен Нуман заедно с друг Су-24.

Според Бондарев руският Су-24М при изпълнение на бойната си задача се е намирал на не по-малко от 5 км от турската граница. Турският Ф-16, изстрелял ракетата срещу руския самолет, е прекратил маневрирането си в зоната на дежурството и е започнал да влиза в точката на пуска на ракетата почти две минути преди максималното приближение на руския самолет до сирийско-турската граница. При това той е навлязъл на 2 км в сирийското въздушно пространство и се е намирал там в продължение на 40 секунди, което е установено от средствата за обективен контрол на ПВО. Руският самолет не е нарушавал турската граница, добави генерал Бондарев.

Бондарев каза също, че веднага, след като е изстрелял ракетата по руския самолет над територията на Сирия, турският изтребител с рязка маневра е завил наляво на 130 градуса и се е спуснал под долната граница на зоната на засичане от средствата на ПВО. При това "той е наблюдавал вляво от себе си (взрива на руски самолет) и бялата димна следа зад него, за което е доложил в ефир на ръководителя на полетите".

Освен това според командващия на руските въздушно-космически сили средствата за обективен контрол в авиобазата Хмеймим и на намиращия се наблизо руски самолет не са засекли нито едно предупреждение от турския Ф-16 към руския Су-24М на предварително уговорената честота.

От 1 януари 2016 година Русия прави новогодишен „подарък“ за гражданите си и прекратява безвизовия режим с Турция, съобщи външният министър Сергей Лавров. Това означава, че руските туристи, ако поискат да почиват в Турция, ще трябва да чакат за визи. Лавров посочи като един от мотивите за решението депортирането на руски граждани от турските власти за различни нарушения на закона, като само за 2015 година техният брой е повече от 200. Новината предизвика паника сред руснаците-собственици на недвижими имоти в Турция, съобщи Нюзру. Повечето от тях панически се стремят да се освободят от тях, страхувайки се, че няма да имат свободен достъп до имуществото си. При скъсването на всякакви връзки между страните, руските собственици може да бъдат третирани и като нарушители, ако навреме не уредят сметките или не платят данъците си за имуществото, което притежават.

Промяната задължава и турските работници и бизнесмени, които пътуват до Русия, да кандидатстват за издаване на визи. Ако не получат такива, тяхното пътуване не може да се осъществи. Това със сигурност ще усложни взаимния стокооборот и инвестиции.

По думите на Лавров Русия си задава въпроса дали Турция има действителни намерения да се бори с тероризма, предаде Ройтерс. Ние имаме все повече и повече въпроси относно действията на Анкара и за нейния истински ангажимент за изкореняване на тероризма, каза Лавров. Дипломат номер едно определи позицията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за свалянето на руския самолет като неадекватна, предаде ТАСС.

Според Ердоган турските ВВС не са знаели, че това е руски самолет и че ако са знаели, са щели да постъпят по друг начин. Но в друго изказване Ердоган заяви, че ако някой друг отново наруши турското въздушно пространство, Турция ще постъпи така както постъпи сега, припомни Лавров и подчерта, че това е раздвоена позиция, чиято неадекватност е видна за всички.

Турция рискува да се окаже в тежка ситуация в региона, а ръководството в Анкара прекрачи границите на допустимото, каза още Лавров. Смятам, че турското ръководство рискува да постави Турция в тежка ситуация и от гледна точна на дългосрочните национални интереси, и от гледна точка на положението в региона, подчерта руският дипломат.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване