11/28/15 17:08
(http://www.dnevnik.bg/)

Мигранти влязоха в сблъсък с македонската полиция на границата с Гърция (видео)


Мигранти влязоха в сблъсък с македонската полиция заради строежа на ограда по границата с Гърция, съобщава агенция "Ройтерс".

Мигрантите, които са на границата между двете държави, се опитаха да пробият полицейския кордон, когато видяха, че македонската армия започва да строи ограда по-рано днес. Те са започнали да хвърлят камъни и димки по униформените.

При сблъсъците са ранени 18 македонски полицаи, съобщи БТА, позовавайки се на местната телевизия "Телма". Не се съобщава има ли пострадали или арестувани мигранти и колко са те.

В района има много бежанци, които са практически блокирани, след като Македония и други балкански страни решиха да спрат да пропускат т.нар. от тях "икономически мигранти" преди около две седмици. Оттогава Македония приема единствено граждани на Сирия, Ирак и Афганистан.

Отчаянието на останалите хора, сред които има граждани на Мароко, Пакистан, Иран и други държави, става все по-голямо. Мароканец се е опитал да се качи на вагон на влак, на което полицията е отвърнала с електрошок. В резултат, група мигранти започва да хвърля камъни срещу полицията и я напада. Полицайте отвръщат с шокови гранати и сълзотворен газ. Няма данни за тежко пострадали при сблъсъка.

По-рано днес правителството на Македония обяви, че не планира да строи ограда по цялата граница с Гърция. "Искаме да насочим потока от хора към точките за достъп, където да бъдат регистрирани и да получат хуманно отношение", коментира говорител на македонското правителство. "Искаме да подчертаем, че границата ще остане отворена. Ще продължим да пропускаме хора, които идват от засегнатите от войните региони, както правим и досега", допълва говорителят.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване