11/28/15 09:28
(http://pik.bg)

Ненчев: България сама ще продължи да защитава въздушното си пространство

Ненчев: България сама ще продължи да защитава въздушното си пространство

Постигнахме изключително голямо мнозинство за споразумението за ремонта на МиГ-овете. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев в предаването „Събуди се” по Нова телевизия. „Получихме много ясна и категорична подкрепа. Това беше един от основните въпроси, които ме безпокоиха още от началото на мандата. Бях решил да го реша, за да дам стимул, основание за сигурност на българската авиация. С това споразумение е факт, че България сама ще продължи да защитава въздушното си пространство”, заяви Ненчев. Той обясни, че споразумението не ощетява страната, то е по-изгодно от финансова гледна точка за България. 
„Разговорите с РСК- МиГ бяха финализирани в средата на месец април. Цената, която предложиха беше 1 млн. 370 хил. евро на двигател, без данъците и таксите, които дължим”, посочи Ненчев. Той уточни, че по-късно, когато са започнали разговори с Полша, полската страна е уверила България, че ще ремонтират нашите МиГ-ове на цената, на която ремонтират собствените си. „Предложиха ни цена от 1 млн. 23 хил. евро – много по-ниска от първоначалната. В последствие получих писмо от председателя на Комисията по отбрана, в което руската страна предлага 1 млн. 50 хил. евро, тоест далеч по-малко от първоначалната, която коментирахме през месец април. Това ме кара да се размисля защо в рамките на два месеца, тази цена се промени”, коментира Николай Ненчев. Министърът на отбраната подчерта, че е бил на страната на националния интерес. По думите му това са военни договори и те са свързани с националната сигурност не само на България. Според него е направено максималното,за да се даде повече информация и да бъде защитен обществения интерес.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване