11/28/15 20:20
(http://www.dnevnik.bg/)

Путин подписа санкциите срещу Турция, ударът е по милиони хора в двете страни


Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който се Русия въвежда безсрочни санкции срещу Турция, засягащи живота и бизнеса на милиони хора в двете страни.

Под формата на мерки за осигуряване на националната сигурност на Русия и на специални икономически мерки в страната се забранява или ограничава вносът на определени групи стоки, ограничава се дейността на турски организации и се забраняват чартърните полети между двете държави.

Последното на практика означава, че се слага край на Турция като туристическа дестинация за руснаците. През последните години техният брой по турските курорти и забележителности бе около 4 милиона души, а толкова хора е невъзможно да се превозват с редовни полети.

Въпреки това в текста изрично се казва, че туроператорите следва да се въздържат от продажби на почивки и екскурзии, включващи посещение в Турция.

Указът, публикуван на сайта на Кремъл, оставя правителството да определи подробно кой тип работа, стоки и услуги ще бъдат недостъпни за организации, които са под юрисдикцията на Турция. Ембаргото няма да засяга стоки, внасяни за лична употреба в обемите, определени от митническите правила на Евразийския икономически съюз.

От 1 януари се забранява в Русия да бъдат наемани на работа граждани на Турция. Мярката не засяга онези, които към 31 декември 2015 г. все още имат трудови договори с руски работодатели.

От същата дата се прекратява действието на споразумението за безвизов режим при пътуването между двете страни.

Държавният глава възложи да се засили контролът на дейността на турските превозвачи в Русия с цел гарантиране на сигурността. Това засяга и "транспортната сигурност в акваторията на пристанищата в Азовско и Черно море".

На правителството се указва в случай на необходимост да предлага промяна срока на действие или характера на специалните икономически и други мерки, определени в указа.

Документът влиза в сила незабавно и няма конкретен краен срок на действие - записано е само "до отмяна на установените с него специални икономически и други мерки".

Формулировките в указа на президента оставят пространство за реализиране на всички елементи на ембарго, за които от четвъртък насам говорят руски министри - от строителство и храни, през транспорт и туризъм до инвестиции и стратегически проекти като "Турски поток" и първата турска АЕЦ в Аккую.

Анкара почти сигурно ще отвърне с реципрочни мерки, след като вече препоръча на гражданите си да се въздържат от пътуване до Русия.

Турските кораби с плодове и зеленчуци спряха в петък да влизат в порт Новоросийск, през който влиза до половината от земеделската продукция от Турция. Поне 10 заявки за преминаване през контрола на регулатора Росселхознадзор са отзовани.

Търговците в Русия бяха посъветвани от браншовата си асоциация още в сряда да се въздържат от купуване и зареждане на магазините с турски храни. Както за руските, така и турските предприемачи случилото се в рамките на броени дни след свалянето на руския самолет на турско-сирийската граница идва като шок точно преди пика в бизнеса за годината, който традиционно се пада около новогодишните празници. Тази година те продължават в Русия почти до средата на януари, защото Коледа там се празнува на 7 януари, четвъртък, а първият работен ден е 11 януари.

Турция е петият по търговски оборот партньор на Русия - 44 млрд. долара за 2014 г. Според Алексей Улюкаев, министър на икономиката, турските инвестиции е в рамките на 10 млрд. долара.
Страната е един от основните доставчици на плодове и зеленчуци - официално се твърди, че те са около 15-20% от руския пазар, но има райони, където търговците казват, че до 50% от зареденото в магазините им идва от Турция. Турски са близо една четвърт от краставиците и сушените плодове и по над 40% от вносните домати и грозде.

Николай Кондрашов от Висшата школа за икономика изчислява, че макар турски да е всеки десети плод и 5% от зеленчуците, консумирани от руските потребители, при ембарго инфлацията само в този сегмент ще се ускори до 8%, в хранителния сектор - с почти 1%, а отраженията върху цялата инфлация ще е в рамките на 0.3%.

Това може да не изглежда много, но понеже ефектът ще е точно по празниците (делът на турските плодове тогава стига 27%), усещането сред руснаците ще е много по-силно.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване