11/28/15 13:51
(http://www.dnevnik.bg/)

Трети турски журналист е арестуван заради критики към Ердоган


Трети турски журналист бе арестуван днес, два дни след задържането на двама негови колеги във връзка с техни материали, съобщава ДПА, цитирана от БТА. Повод за ареста е критика към турския президент Реджеп Ердоган.

Коментаторът от турския в. "Хюриет" Ертугрул Йозкьок може да получи до 5 години и 4 месеца затвор по обвинения за обида на президента. Обвиненията са свързани с материал на Йозкьок от септември, озаглавен "Хей, големецо, засрами се", в който критикува Ердоган, без да споменава името му.

Джан Дюндар, главен редактор на в. "Джумхуриет", и Ердем Гюл, ръководител на анкарския офис на изданието бяха арестувани в четвъртък по обвинения в "шпионаж" и "разкриване на държавни тайни" заради публикуването през май на статия за евентуални доставки на оръжия от турските тайни служби за ислямисти в Сирия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган внесе индивидуална наказателна жалба срещу Дюндар и в."Джумхуриет" на 2 юни, твърдейки, че "информацията не отговаря на фактите". Тогава той заяви, че човекът, "който е написал тази статия, ще плати тежка цена".

В петък имаше протести в Турция в подкрепа на арестуваните журналисти. Протестиращите обвиниха правителството в опит за налагане на цензура, спиране на критиката и опит за покриване на злоупотреби, които материалите на журналистите са разкривали. В Анкара полицията разгони протестиращите със сълзотворен газ и не им позволи да направят поход до редакцията на в. "Джумхуриет".

"Надяваме се, че турските съд и власти ще запазят фундаменталния принцип на медийната свобода, който е гарантиран от турската Конституция", написа в Twitter посолството на САЩ в Турция.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване