11/28/15 11:26
(http://www.dnevnik.bg/)

Христо Иванов за "Яневагейт": Този път съдебният съвет да си свърши работата


"Важно е не "опраскването", важно е завоалирането." Така правосъдният министър Христо Иванов коментира пред Би Ти Ви скандала с изтеклите записи на телефонни разговори между бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и вече уволнената съдия от търговското отделение Румяна Ченалова.

Христо Иванов припомни, че всъщност тази сага започва много назад във времето – "поне от 2002 г., когато започват първите съмнения за корупция в СГС". Припомни и позицията, която с премиера Бойко Борисов заеха преди една година, че трябва да се вземат мерки и да се изчистят съмненията закорупця в съдебната власт и да бъде понесена отговорност."Понеже изчистването, което се случи през тази година, очевидно не беше пълноценно, сега излизат тези разговори", каза министърът. Той препрати отговорността към съдебната система и конкретно към кадровия й орган - Висшия съдебен съвет (ВСС).

"Този казус е изцяло фокусиран на територията на съдебната власт, на нейното ръководство в лицето на ВСС, на тримата големи", заяви Иванов. По думите му сега не е виновен нито правосъдният министър, нито някакви заговори, нито Европейската комисия. По думите му трябва да сме благодарни, че ЕК е изказала становището си сега, а не преди доклада през януари. Той визираше позицията на ЕК, цитирана от сайта "Медиапул", че независима проверка на "Яневагейт" може да се направи, само ако в нея не участват свързаните със случая.

"Въпросът е този път ВСС да си свърши работата. Въпросът е този път да има една проверка, която не оставя никакво съмнение", заяви Иванов. Той припомни проблема със системата за случайно разпределение на делата и това, че поиска проверка не само за проблемите, а за това кой се е възползвал от тях. "На мен не ми е известно тази проверка да е била направена". "Припомни и скандалът с бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров, за когото съдът потвърди, че е участвал в провокация към даване на подкуп. Въпреки това нито прокуратурата заведе дело, нито ВСС му потърси дисциплинарна отговорност и той напусна съдебната система без санкции.

"Докато съдебната власт и нейният връх във ВСС не разберат, че трябва да се скъса с това, ние няма да имаме съдебна реформа", смята той. По думите му вина имат институциите, които с години не си вършат работата, поредица от Висши съдебни съвети, които според него са си затваряли очите за "огромния абсцес".

Христо Иванов определи като "смешно" твърдението, че се опитва да отстрани главния прокурор Сотир Цацаров. "Има смисъл да се опитваш да отстраняваш някого, когато мислиш, че можеш да назначиш някого на негово място", каза той и попита риторично дали с двама-трима депутати от Реформаторския блок, които се интересуват от съдебната система, ще назначават главен прокурор. По думите му един определен кръг медии рециклират едни и същи неща за "атентат в съдебната система", което е опит да се отклони вниманието от реалните рпоблеми. А на въпрос той ли е от "атентаторите", отговори:

"Атентаторите не знам кои са, но взривът, който клати цялата държава, в момента са непроверените факти. Дайте да обезвредим този взрив. И това става по един прост начин – проверка на фактите."

"Властовите позиции на хора извън съдебната система са толкова силни в съдебната власт, колкото се поддават хората вътре в съдебната власт. Защото на теб може да ти се обадят всякакви хора, да ти кажат всякакви неща, да поискат от теб всякакви неща, въпросът е когато ти си магистрат, когато от теб се очаква да изпълняваш една конституционна функция с най-високо ниво на обществено доверие и на професионализъм, дали ти се поддаваш на това нещо", каза още Иванов на въпрос има ли влияние депутатът от ДПС Делян Пеевски, чието име също бе намесено в изтеклите записи.

"Нека ВСС да изчисти къщичката на съдебната власт", призова Иванов и каза, че изчистването според него ще отнеме години. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване