11/29/15 10:32
(http://www.klassa.bg/)

Цветан Василев дава 100 млн. евро за държавен преврат

 

Парите – от източените през кухите му фирми милиони от КТБ, ортакът му Гриша Ганчев ги пренасочва чрез „Петрол“ и „Дунарит“

Държавен преврат, финансиран с Е 100 млн., източени от КТБ, готви избягалият зад граница банкер Цветан Василев. В заверата му участват редица лица, все свързани с обкръжението около Командира и кръга „Капитал“, като основните „остриета“ на пуча са лидерът на ДСБ Радан Кънев и правосъдният министър Христо Иванов, обяви вчера ПИК.

Целта на заверата е правителството на Бойко Борисов да бъде свалено, да паднат главите на обвинител № 1 Сотир Цацаров и градския прокурор Христо Динев, така съдебната власт да бъде овладяна, а паралелно с това да се проведат предсрочни избори, които да бъдат спечелени от нова партия на Слави Трифонов, финансирана от банкера беглец Цветан Василев. Крайната цел е пишман банкерът да избегне възмездие за източените от него през кухи фирми милиарди левове от КТБ. „Информацията бе косвено потвърдена и от източник от специалните служби. В момента спецгрупа оттам се движи по горещата следа и разплита сценария за дестабилизация на държавата“, съобщават от ПИК.

Изпълнители

Основни изпълнители в схемата са марионетките на Иван Костов – Радан Кънев и Христо Иванов, както и присъдружните им медии от кръга „Капитал“ на олигарха Иво Прокопиев, израснал именно под крилото на Командира. След овладяване на съдебната система, което минава през елиминирането на неудобни фигури като Цацаров и Динев, планът предвижда бутане на кабинета „Борисов“ и назначаване на служебен кабинет. Тъй като и партията джудже ДСБ на Кънев, и личният рейтинг на Христо Иванов са отчайващо ниски и няма как да получат реална политическа власт чрез избори, идеята е единият от тях да бъде инсталиран на мястото на Цацаров. През това време ще се инвестира усилено в новата политическа формация на Слави Трифонов, като инициираният от него референдум е тест именно за електоралната тежест на застаряващия шоумен. В политическия проект на Слави Трифонов сериозна роля е отредена и на адвокатката Татяна Дончева, която също издържа своя маргинална формация. Дончева обаче е и официален юридически защитник на интересите и доверено лице на Цветан Василев, който е основен спонсор на планирания преврат. Идеята била след евентуални предсрочни избори, на които със солидно финансово подбутване формацийката й също да влезе в НС, да направят коалиция с Трифонов.

Спонсорство

Парите, които забегналият зад граница пишман финансист ползва за пуча, не идват от неговия джоб, а са заграбени от вложителите във фалираната от него КТБ. В ролята на личната му „куче касичка“ в момента влизат активи като „Петрол“ и „Дунарит“, които са били щедро финансирани от КТБ, а сега се държат от подставеното му лице Гриша Ганчев. Ловешкият кримигерой и подсъдим за т.нар. Захарна афера пък пренасочва средствата, като дои компаниите и препраща милионите им към патрона си в Белград. По този начин вече са заделени 100 млн. евро, 30 процента от които са изсмукани от румънското подразделение на „Дунарит“, което също е под контрола на пионките на банкера беглец. Той от своя страна удобно се спотайва в Белград, откъдето дърпа конците на марионетките си, докато се крие от българското правосъдие. Всъщност според информация на агенция ПИК Василев се е приютил в западната ни съседка при мастития сръбски олигарх Мирослав Мишкович. Бизнесменът, известен като белградския Рокфелер, е също закъсал с правосъдието милиардер, подсъдим за данъчни афери – точно като ортака на Василев Гриша Ганчев. Мишкович обаче има огромна власт в Сърбия и според чужди издания е успял да плати на съсловието на местните адвокати, за да излязат на протест, който блокира правосъдната система в западната ни съседка за месеци. Целта на юридическите брожения била олигархът да отърве заставането си пред местната Темида. Удобно, точно в разгара на адвокатската стачка, Василев реши да се предаде именно на белградските власти. Заради запушената от протести съдебна власт обаче екстрадирането му у нас вече се точи повече от година, като е съпътствано освен с отлагания на делото и с прехвърлянето му между няколко съдебни инстанции. Те от своя страна все още не са се произнесли окончателно дали Василев да бъде върнат у нас, за да бъде съден за източването на близо 206 млн. лв от КТБ.

Милиони

И докато тези съдебни драми текат зад граница, у нас марионетката на Василев - Гриша Ганчев, разполага с най-ценните активи, закупени с пари на ограбените вложители на КТБ.

Ловчанлията от своя страна оправдава доверието, което му гласува Василев, защото за по-малко от година направи така, че всички активи на групата “Петрол” бяха извадени в нови, контролирани от него, “чисти” дружества. Според Блиц Василев финансира бъдещата партия на Слави Трифонов заедно с ортака си Гриша Ганчев, подсъдим като тартор на престъпна група по Захарната афера. А според ПИК Трифонов дори е ходил до Белград при мажоритарния собственик на КТБ, за да бъде „офериран” точно с милионите, заграбени от дуета Василев-Ганчев. В медийната схема на престъпния тандем се включва и сайтът „Бивол“, през който се пускат записите на Янева и Ченалова. Връзката между „Бивол” и забегналия в чужбина банкер Цветан Василев далеч не е от сега. Сайтът прокламира идеите на пишман финансиста от година, като обвързаността между него и мажоритарния собственик на КТБ се вижда ярко, проследявайки дейността на журналистите в него. Така например един от хората на Асен Йорданов и Атанас Чобанов от година обикаля националните медии, представяйки се за журналист от екипа на „Бивол” и промотира писанията на сайта. По документи обаче се води на работа в друга медия – телевизия „Агро тв”. Макар и популярна (и то не много) единствено и само в тематичните фермерски среди, електронната медия се прочу у нас с това, че е създадена с пари, дадени лично от банкера. В разгара на кризата с КТБ журналистката Маргарита Михнева разкри, че пиарката Соня Колтуклиева е получавала крупни суми на ръка, за да лъска имиджа на Василев, като общата сума възлиза на половин милион лева.

Метеж

Събирайки компрометирани фигури, нуждаещи се от спешно спонсорство Василев реално има една цел – събарянето на правителството и овладяването на съдебната власт у нас, която от година се занимава с делата за ограбването на КТБ.

"Всъщност този сценарий за метеж не е нищо ново за "лаборантите" на Костов - такива като генерал Атанас Атанасов или Гроздан Караджов. Навремето те пробваха да извършат пуч срещу тогавашния главен прокурор Филчев. Времето се мени, методите и схемите им са същите", обобщават посветени в заговора.

 

Уреждат свой човек за шеф на САС

 

В схемата за овладяване на Темида, разиграна от от протежетата на Командира, кръга „Капитал“ и марионетката им Христо Иванов, влиза и поставянето на „техен“ човек за шеф на една от най-важните брънки от съдебната власт – Софийския апелативен съд, съобщи вчера ПИК.

За председател на институцията, която е втора инстанция на Софийския градски съд (единственият у нас, гледащ дела срещу лица с имунитет), е известната кариеристка и неуспяла кандидатка за вицепрезидент Нели Куцкова. Дамата със съмнителна репутация от месеци е твърдо решена да овладее САС и дори кандидатурата й вече веднъж бе отхвърлена от Висшия съдебен съвет. Сега Куцкова, зад която стоят Христо Иванов и парите на скандалната фондация "Америка за България", отново ще се пробва да яхне съда на 17 декември, за когато е насрочен вторият тур.

Говорителката на мракобесния Съюз на съдиите обаче сега е предприела нова тактика, като се опитва да трупа дивиденти на гърба на „труповете на колегите си и довчерашни приятелки Владимира Янева и Румяна Ченалова, за да изказва възмущението си от незаконно подслушаните им диалози“, пише още ПИК.

Министърът гузно замита следи

 

Правосъдният министър Христо Иванов заяви в ефира на bTV, че той изобщо не иска главата на главния прокурор Сотир Цацаров след публикуваните записи на разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова. "Никъде не съм казвал, че главният прокурор има вина в случая. Просто съм разпоредил проверка да се види чия е отговорността, за да стигнат нещата дотук. Това е всичко", даде гузно заден Иванов. Видимо притеснен за собствената си кожа, министърът взе да шикалкави, че постът му в правителството бил най-малкото, което ще пострада вследствие от този скандал, но все пак не пропусна да се оплаче, че имало хора, които го искали.

 

 

Кошлуков:

Винаги има гладни чужденци,

които казват неща по поръчка

 

„Винаги се намират чиновници по света, които срещу заплащане могат да казват каквото им поръчате. Да ви изпратят поръчков отговор на писмо, както стана сега с партенката в “Медиапул”. Да ви осигурят повод за атака срещу ваш опонент, както направи Брус Джаксън с Филчев, ЕНП с царя, тайнствените чиновници, дето дори името им не разбрахме, с Цацаров“. Това гласи коментарът на политолога Емил Кошлуков пред сайта хипотези.ком по повод скандала с изфабрикуваното писмо от Еврокомисията, което бе използвано в опита за преврат на Василев, Костов и сие. Кошлуков припомни предишния опит на Командира да свали тогавашния главен прокурор Никола Филчев. През 2003 г. американският сенатор Брус Джаксън каза, че България няма да бъде приета в НАТО, докато Филчев е на поста. По същия начин Командира доведе една камара авторитети от ЕНП да обясняват, че „няма друг освен Костов и Европа е неговия пророк“. И в двата случая се оказа, че заканите им не са меродавни и днес хем сме в НАТО, хем влязохме в ЕС, без да се налага да преизбираме Костов за премиер.  

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване