11/29/15 10:29
(http://www.klassa.bg/)

Цветан Василев продал завода в Парачин на доставчик на оръжие за Ал Кайда

 

Новият собственик Петар Църногорац арестуван за манипулиране на конкурси за доставки на калашници

Забегналият в Сърбия банкер Цветан Василев е продал преди броени дни завода за стъкло в Парачин, който също бе придобит от него с пари от КТБ, на човек, заподозрян за доставки на оръжие за Ал Кайда.

Това става ясно от статии в сръбските и босненски медии. Според белградския „Блиц“ сделката е парафирана на 16 ноември и с нея собственик на завода става 34-годишният сърбин Петар Църногорац. С контракта той придобива 56% от мажоритарния акционер във фабриката – българската „Глас индъстри“, като се очаква скоро да вземе и останалите 44%. Пак според Блиц Църногорац всъщност няма да даде пари кеш, а поел ангажиментът да изплати дълговете на предприятието в размер на 600 милиона динара. Едно от първите му действия след придобиването на завода е било да уволни почти половината служители – 400 души.

Биография

Справка в медиите в Сърбия и Босна показва, че въпреки сравнително младата си възраст Петар Църногорац има богата биография, все свързана с оръжие. Именно с търговия на такова се занимават и двете фирми, чиито шеф е той – ЦПР Импекс и Техноремонт, като миналата година е бил арестуван по подозрение, че е манипулирал обществени поръчки за доставки на калашници за сръбската армия. През април тази година пък се появяват обвинения, че е изнасял оръжие за Либия за нуждите на Ал Кайда. Разкритието е на босненска телевизия, която твърди, че каналът тръгва именно от Босна и Херцеговина, като доставките попадат в ръцете на Ал Кайда с помощта на посредници от Сърбия и Черна гора. Единият от посредниците бил и Петар Църногорац. Крайният купувач чбил Халед Шарив – зам.-шеф на Ал Кайда в Либия. Случаят стига до ООН, откъдето настояват за разследване в Сърбия, но засега няма данни за такова. В същото време изключително любопитен детайл е, че Шариф е гостувал в Министерството на отбраната на Сърбия в периода март-април 2013 г.

Самият Църногорац очаквано отрича информациите, че е доставчик за Ал Кайда.

БГ връзка

Сътрудничеството му с Цветан Василев всъщност далеч не е първата БГ връзка на Църногорац. Според информации в медиите в западната ни съседка наскоро фирмата му ЦПР Импекс е купила заедно с израелски партньор – ATL Atlantic Technology Ltd с едноличен собственик 40-годишния Агмон Шакед, черногорската компания за търговия с оръжие MDI (Montenegro Defence Industries). Няколко часа след сделкатана албанско-черногорската фграница е арестуван 59-годишният белгиец Серж Мюлер – търговец на оръжие и диаманти от Белгия и партньор на ЦПР Импекс. Справка в българския търговски регистър сочи, че допреди известно време Мюбел е бил съсобственик на дъщерна фирма на ATL в България, но след това е продал дела си.

Рода

И напълно в стил с поговорката, че крушата не пада по-далеч от дървото, не по-малко интересна е историята на бащата на Църногорац – Светозар Църногорац. В момента той е в затвора за незаконна търговия с оръжие. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване