11/30/15 05:00
(http://www.klassa.bg/)

10 причини защо трябва да следим климатичната среща в Париж

 Защо климатичната конференция (COP21) в Париж, която започва на 30 ноември, трябва да се следи внимателно (за скептиците има бележка накрая)? Ето поне 10 причини за това:

1. Срещата ще приключи със споразумение, което ще има пряко отношение към развитието на българската икономика, енергетика и околна среда. Ако един ден кажем, че някой ни е наложил това споразумение или че то не е достатъчно амбициозно или ясно, ще трябва също да кажем, че ние сме можели да участваме по-активно и по-конструктивно в неговото разработване.

2. България участва пряко (с изказване на президента) и като член на Европейския съюз в срещата и във всичките й подготвителни стъпки.

3. Около 150 държавни глави и ръководители ще вземат участие. Най-малкото това е знак за важността, която правителствата по света отдават на СОР21. (Това поне би трябвало да е аргумент за всички онези, които никак не се вълнуват от съдържанието на срещата.)

4. Климатичните конференции и процесът, от който те са най-публичната част, вече радикално промениха световната енергетика и в голяма степен световната икономика.

5. България се намира в регион, който според повечето климатични модели ще бъде, и вероятно вече е, сред по-сериозно засегнатите от климатичните промени.

6. Смята се, че климатичните промени могат сериозно да се отразят на бежанските вълни, които да подложат европейската и националната ни сигурност на сериозен риск. Според някои коментатори климатичните промени вече имат реално отражение върху конфликти и бежански движения, които ни материално ни засягат. Позицията "няма такова нещо" е крайно повърхностна позиция.

7. Климатичната и енергийната дипломация е вече много сериозен сектор в международните отношения. Независимо каква е националната ни позиция за климата, крайно неразумно е просто да не участваме в този процес или да участваме на принципа "каквото кажат другите".

8. Климатичната сигурност и енергийната сигурност са две тясно свързани теми, които се третират в тясна връзка от научните, политическите и бизнес средите по света. Ние говорим постоянно за енергийна сигурност, но ограничаваме този разговор до няколко газови проекта. Това е все едно да водиш разговор за сигурността и удобствата на своя дом и да сведеш разговора единствено до това дали имаш топла вода или не. Климатичната сигурност е една от основните рамки, в които се водят сериозните разговори за енергийна сигурност.

9. Споразумението в Париж ще се отрази на възможностите на иновационните сектори в България. Българският ИТ сектор например, с чието разрастване с основание се гордееем, ще получи нови възможности за развитие в зависимост от това какви са резултатите и сигналите от парижката конференция. Други сектори също.

10. Това да знаем какво става в Париж, как се стигна дотам и още по важно - какво следва оттук нататък, ще ни направи политически и икономически по-умни. Умното отразяване на процеса СОР ще даде възможност този процес да се демократизира повече, защото повече хора ще могат да следят какво се случва и ще могат да изразят позиция. Нямаме никакво основание да не знаем какво ще се случи в Париж и как случилото се ще се отрази на нашия живот.

Бележка за скептиците: Казаните по-горе неща често предизвикват реакции от типа "няма промени на климата", "това е конспирация на някой си", " хората не са го предизвикали" или "и да са го предизвикали, нищо не могат да направят по този въпрос". Това са несъстоятелни и дълбоко провинциални реакции. Дебатите за климатичните промени са един род въпроси, политическият и икономическият процес са свързани, но са друг тип въпроси. Нека не ги смесваме безразборно и нека не оставаме завинаги извън играта, защото в момента не сме на терена.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване