11/30/15 20:01
(http://www.dnevnik.bg/)

Главният прокурор обвини правосъдния министър в преднамереност заради искани дисциплинарни проверки


Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да образува дисциплинарни производства по предложението на министъра на правосъдието Христо Иванов, а главният прокурор Сотир Цацаров видя в действията на министъра преднамереност и обяви, че вместо на аргументи се позовава на "присъдружните му медии". 

Предложението, внесено от Христо Иванов, беше за образуване на дисциплинарни производства срещу градския прокурор на София Христо Динев и обвинителя от Софийската градска прокуратура Боряна Бецова.

Христо Динев беше назначен за градски прокурор на София през януари 2014 г. Преди месец "Капитал" съобщи, че главният прокурор е разпоредил пълна проверка на работата му, мотивирана с "направени констатации за неефективно упражнено ръководство и контрол върху досъдебни производства с предмет корупционни престъпления и други престъпления". Името на Динев беше замесено и в изтеклите записи на разговори между бившия шеф на Софийския градски съд Владимира Янева и вече уволнената съдийка Румяна Ченалова.

Боряна Бецова стана известна с отказа си да разследва депутата от ДПС Делян Пеевски по сигнала на "Протестна мрежа" срещу него, банкера Цветан Василев и лидера на "България без цензура" Николай Бареков. Вместо това прокуратурата поиска данъчна проверка на четирима от активистите на организацията.

С 16 гласа ВСС днес отхвърли предложението на министър Иванов за образуването на дисциплинарно производство срещу Христо Динев и с 17 гласа - за Боряна Бецова. По един бяха гласовете "за" образуване на производства срещу двамата прокурори, а 6 и съответно 5 - "въздържал се".

Преди гласуването етичната комисия във ВСС, председателствана от Ясен Тодоров, чието име се споменава от Янева в записаните разговори, излезе с предложение против образуване на дисциплинарни производства. Аргументите на комисията бяха, че от предложението  на министъра не става ясно в какво се изразяват нарушенията, както и кога са извършени.  Само един се въздържа. Мотивите на Христо Иванов са били изпратени до членовете на съвета, но не бяха огласени пред медиите.

Пред съвета главният прокурор заяви, че Христо Иванов "упражнява правото си в точно определен момент и с определена цел". Той намери за странен факта, че ВСС трябва да се занимава с прокурор Бецова в последния възможен ден, който съвпадал с момента, в който тя брани интересите на българските граждани, искайки 4-годишна ефективна присъда за Христо Бисеров.

Вината на Боряна Бецова е в отказа да образува досъдебно производство, каза главният прокурор. Той се обърна към министъра: "Само че Вие не извеждате незаконосъобразните мотиви на Бецова от прокурорското постановление, от нейния акт. Вие ги извеждате от публикациите на сайта "Биволъ". Той продължи: "Знам какво ще ми кажете – вие и присъдружните ви медии. Че понеже имам най-великата прокурорска власт, аз няма да позволя това да се случи (образуване на дисциплинарните производства - бел. ред.). "

В изказването си главният прокурор изброи медиите - "Биволъ", "Капитал", "Дневник", "Медиапул", "Съдебни репортажи", "Клуб Z", като единствени източници за предложението на министър Иванов.

Министър Христо Иванов не влезе в пререкание с главния прокурор. Той каза: "Вие направихте доста връзки, от които следват поредица изводи, които биха могли да бъдат наречени и по друг начин. И които не вярвам да са предмет на днешното заседание. Ако желаете, предлагам в избран от вас формат - може и пред ВСС, да седнем да ги обсъдим."


От изказването на главния прокурор за медиите

"Вие се позовавате на интернет изданието "Биволъ". Следва позоваване на интернет изданието "Съдебни репортажи". Направих си труда да видя авторите - "Съдебни репортажи" - Галина Гиргинова... За "Биволъ" не говоря, защото току виж съм обидил някого, а може би и вас. На втора страница (от предложението на министъра за образуване на дисциплинарното дело - б.р.) цитатът наистина е цитат, не е ваша позиция, в която говорите за позициите на Борисов, ДПС, разбира се отново Делян Пеевски, определянето на правилата на прокурорската дейност по високите етажи на властта. И отново се припомня прословутата среща (Цветан) Цветанов-Цацаров, кой с кого в чий кабинет се е срещал или заиграл...

Оттам отивате на публикация във вестник "Капитал". Отваряме "Капитал" - тя няма автор, най-вероятно е дъщерята на г-жа Бъчварова (вътрешния министър - бел.ред.) или г-жа (тази дума използва главният прокурор, вероятно лапсус - б.р.) Росен Босев. Няма кой друг да го направи - просто това са хората, които се занимават с този ресор.

Оттам отивате отново на "Съдебни репортажи" - Галина Гиргинова. След това посочвате, че "в медиите са разпространени мнения", като, разбира се, медиите са услужливо събрани на едно - "Съдебни репортажи", "Медиапул", "Дневник"... За ваше сведение статиите в "Дневник" и "Медиапул" са писани от едно и също лице - Галина Гиргинова. Само в "Клуб Z " има различно мнение, т.е. различен автор - това е Иван Бедров."

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване