11/30/15 16:05
(http://pik.bg)

Ексклузивно в ПИК! Лекарите скочиха на Москов! Всички с бели престилки излизат на протест след като бюджетът на НЗОК беше приет

Ексклузивно в ПИК! Лекарите скочиха на Москов! Всички с бели престилки излизат на протест след като бюджетът на НЗОК беше приет

Без представител на здравното министерство комисията по бюджет и финанси прие бюджета на НЗОК за 2016 година. На заседанието на комисията присъства омбудсманът Мая Манолова, която критикува лимитите в регулативните стандарти, като заяви, че те са сеч за сектора. Според Манолова, ако те се изпълнят през следващата година само 900 лекари в София са предвидени за доболнична помощ. Джипитата пък ще са едва 800. Шефката на комисията по здравеопазване Даниела Дариткова обаче заяви, че регулативните стандарти съществуват от 10 години.

Манолова обаче продължи да критикува лимитите в болничната и извънболничната система. ”Случва се нещо още по-ощетяващо правата на гражданите по отношение на лимитите в болничната и извънболничата помощ. Освен лимит като общи разходи вече се въвеждат и допълнителни лимити по видове дейности”, каза тя и продължи: ”Една болница може да не е използвала своя лимит, но ако е изчерпала лимита за обем дейности по дадено лечение, например брой хернии, трябва да върне болния и да го изпрати да си търси друго болнично заведение”.

Омбудсманът не пропусна да отчете и пропуските на здравният министър Петър Москов. ”Противно на своите обещания министър Москов е заложил лимити и в основния пакет, което сериозно ощетява правата на българските граждани. Също така се дават извънредни правомощия на районните здравни каси сами да решават от кои болници да купуват здравни дейности и от кои не”, аргументира се Манолова.

Шефът на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев от своя страна заяви, че лекарите ще излязат на протест при положение, ако не могат да се договорят с НЗОК относно обемите и определянето им от директорите на регионалните каси. ”Ако постигнем споразумение за сключване на договор на базата на годишни обеми и стойности по тях, най-вероятно там нещата ще изглеждат по коренно различен начин, но ако РЗОК започват да закупуват, както е записано - дейности в рамките на техните правомощия, то тогава отиваме на варианта от 2013 година с закупуване едва ли не на диагнози”, коментира Грозев.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване