11/30/15 05:01
(http://www.klassa.bg/)

Как Саудитска Арабия (не) участва в битката срещу "Ислямска държава"

 Саудитска Арабия планира да екзекутира скоро над 50 души, осъдени за тероризъм. Това съобщават местни медии и това се възприема като предупреждение към всички, които искат да станат войнстващи джихадисти и да атакуват обекти в кралството. Според в. "Оказ" 55-ма чакат изпълнение на най-тежкото наказание заради това, че са виновни за смъртта на повече от 100 цивилни и на 71 служители на силите за сигурност. Някои от тях били свързани с "Ал Кайда", други били от Ауамия - шиитски град в богата на петрол провинция. През последните няколко години за нападения от 2003 до 2006 г., както и през 2009 г., бяха осъдени десетки, но за 10 години за атаки на "Ал Кайда" със стотици жертви са екзекутирани (по-рано тази година) само двама мъже от Чад.

Покрай възхода на "Ислямска държава" на Запад се появиха много критики към Саудитска Арабия. Докато някои от тях са по-меки и са свързани с обвиненията, че Рияд - един от най-важните регионални съюзници на Запада – не участва достатъчно активно в борбата с терористичната организация, други намират връзка между крайната форма на исляма, изповядвана в Саудитска Арабия – уахабизма – и религиозната мотивация, с която "Ислямска държава" оправдава варварските си деяния.

Многобройните скандали за нарушаването на човешките права в кралството (публични екзекуции, удряне с камшици и др.) допълнително наливат масло в огъня.

В."Уолстрийт джърнъл" предлага кратък систематизиран преглед как Саудитска Арабия участва във войната срещу "Ислямска държава" и виновна ли е за възхода й.

Операциите срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак

Саудитска Арабия има един от най-големите военни бюджети в света, а армията й е сред най-боеспособните в региона. От една година Рияд участва във водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" и бе сред тези, които първи бомбардираха позиции на джихадистите. Преди това Саудитска Арабия работеше заедно със САЩ за военно обучение на сирийски бунтовници.


Според някои анализатори обаче този първоначален ентусиазъм вече се е поизпарил и Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив са се отдръпнали от коалицията на Запада срещу "Ислямска държава". Каква е степента на това оттегляне е трудно да се прецени, тъй като Рияд не дава подробности за участието си в кампанията. Вашингтон също не дават информация за ангажираността на страните от Залива.

Една от възможните причини за това оттегляне е липсата на консенсус между страните от региона за начина на водене на битките срещу "Ислямска държава". Също така обаче специалистите смятат, че кампанията на Саудитска Арабия срещу подкрепяните от Иран бунтовници в Йемен отвлича вниманието ѝ от "Ислямска държава".

Бежанският въпрос

Гражданската война в Сирия и действията на "Ислямска държава" допринесоха за безпрецедентната имигрантска вълна в Европа и в други части на света. По оценки на ООН половината от 23-милионното население на Сирия (данни преди началото на конфликта)  или са я напуснали, или са вътрешно разселени.

В ЕС и САЩ се надигна вълна от гняв срещу Саудитска Арабия и други страни от Залива заради отказа им да приемат по-голям брой бежанци. От Рияд отвръщат, че са дали право на пребиваване на впечатляващите 2.5 милиона сирийски бежанци. Освен това страната е дарила най-малко 90 милиона долара на агенцията за бежанците на ООН през 2015 г.


Причината за това разминаване в мненията вероятно се дължи на факта, че Саудитска Арабия и нейните съседи не са подписали Конвенцията на ООН за бежанците и следователно не изпълняват международно приетата процедура за настаняване на бежанци. Според експерти в страната са влезли много сирийци, но точният им брой не е ясен. Обикновено Рияд не им дава бежански статут. Вместо това повечето влизат в страната с визи за чуждестранни работници.

Финансиране на тероризъм

Теорията, че Саудитска Арабия финансира "Ислямска държава", е широко разпространена. Някои дори твърдят, че Рияд е "създал" терористичната организация.

Доклад на Вашингтонския институт от юни 2014 г,. стига до извода, че са налице голям брой дарения за "Ислямска държава", направени от саудитски граждани в качеството им на частни лица, въпреки че страната се опитва да спре тези дарения. "Донори от страните от Персийския залив – сред които се смята, че саудитците са най-щедри – са пренасочили стотици милиони долари към Сирия в последните години, включително към "Ислямска държава" и други групировки", гласи заключението на доклада.

Вероятно тези пари са изиграли роля в развитието на "Ислямска държава" и други подобни организации. Тези дарения обаче едва ли вече имат толкова фундаментално значение, предвид другите канали, чрез които се финансира терористичната групировка.

По-тревожен факт е броят на гражданите на Саудитска Арабия, заминали за Сирия, за да се включат в редиците на "Ислямска държава". Смята се, че те са най-малко 2500 души, което превръща Рияд в един от основните източници на чуждестранни бойци за групировката.

Допирните точки в идеологията

Макар "Ислямска държава" и Саудитска Арабия да се смятат взаимно за врагове, не може да се отрече, че имат много допирни точки по отношение на религиозните схващания.

Според информация на Дейвид Къркпатрик от "Ню Йорк таймс", когато терористичната организация започна да затваря училищата в завладените територии, тя е принтирала копия на саудитски учебници, достъпни в интернет. Други отбелязват, че някои от най-бруталните наказания на "Ислямска държава" - като например пребиването с камъни до смърт заради изневяра – е често срещано и в Саудитска Арабия.


Властите в Рияд се опитват да се справят с имамите, които проповядват по-крайна версия на исляма. Освен това страната е инвестирала доста в институции, чиято цел е да "превъзпитат" екстремисти и терористи, включително и такива от "Ислямска държава".

Въпреки това редица експерти изтъкват, че макар политическият елит да подкрепя провеждането на реформа, той е тясно свързан с духовниците уахабити, които имат сериозно влияние в страната. Макар Рияд да налага ограничения на имамите, които открито подкрепят "Ислямска държава", такива мерки не се взимат срещу проповедниците, чиито учения подхранват екстремизма.

Най-голямото притеснение е, че Саудитска Арабия просто е насочила усилията си срещу влиянието на шиитски Иран, вместо срещу "Ислямска държава". "Усещането ми е, че колкото и грозно да звучи, в момента "Ислямска държава" е удобен временен съюзник на Саудитска Арабия, доколкото отклонява вниманието към себе си и позволява усилията на Рияд да бъдат насочени срещу Иран и неговите поддръжници", обобщава специалистът по Близкия изток от Великобритания Кристофър Дейвидсън.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване