11/30/15 05:04
(http://www.klassa.bg/)

Лесното стана, започва трудното, или как да се ограничат болничните легла

 Лесното...

Всички коментатори са единодушни, че за малка България наличните 349 болници и 51 505 болнични легла са много. И че те със самото си съществуване принуждават лекарите да ги запълват. "Разкритото легло е пълно легло" – гласи един популярен афоризъм в болничния мениджмънт. И те се запълниха - с
2 128 762 пациента през 2014 г. Мерките "срещу" тях са два вида: икономически и административни.

Икономическите изискват мощно развитие на системата за доболнична помощ. Лекарите в нея трябва да получат силни стимули за да лекуват пациентите си без да ги насочват към болниците. В тази посока министерството на здравеопазването направи първите стъпки – разработиха се нов тип "пътеки" за амбулаторна помощ, редица "болнични" клинични пътеки (КП) се превърнаха в амбулаторни и пр. Колкото и да са коректни, тези мерки изискват поне няколко години докато се прояви пълният им ефект. Така идва ред на

Административните мерки. Национална здравна карта (НЗК) ще ограничи броя на болничните легла до едно "прилично" средно европейско равнище. Сегашната версия на НЗК препоръчва минимум 33 659 и максимум 45 584 легла – т.е. имаме около 6 000 легла повече от максималния препоръчан брой. Предлага се около 3 000 от тях да се преобразуват в легла за долекуване, а останалите 3 000 да не се финансират от Касата.

Разработена е сложна методика за определяне на необходимите легла в отделните области и започва работа по областните здравни карти.

С всичко до тук е извършена огромна работа. Но така или иначе тя си е чисто административна, кабинетна или дори научна.

Започва трудното или политическото:
как да се определи кои точно да са тези три хиляди легла,
които няма да се финансират от Касата?


 - Може ли да има свободен избор?

"Пазарните" адепти изтъкват, че в условията на пазарна икономика единствено гражданинът трябва свободно да избира в коя болница да се лекува. И съответно държавата (министерството в случая) не трябва да ограничава този избор. Звучи логично – но на пръв поглед. Нормалният гражданин разбира от качеството на зеленчуци на пазаря, някои дори разбират от качествата на смартфони и хибридни леки автомобили, но от медицина не разбира и не трябва да разбира (освен от съветите в списанията за жени и "трета възраст"). Разбират лекарите. Значи само лекарите, като знаят ресурсите и капацитета на колегите си от болниците, могат да ни препоръчат да се лекуваме в тази или онази болница.

Но. Голяма част от лекарите работят и в болниците. За добро или за лошо лекарите са взаимносвързани в професионални и персонални мрежи. Има и лекарска етика ограничаваща взаимната критика. Има и... И - без да ги обиждаме, не можем да разчитаме на абсолютната им безпристрастност. Значи нашият "свободен избор" по определение не може да бъде съвсем свободен. При това положение

- Министерството поема ангажимент да разработи методика за избор

Като намерение логично и добро, но проблемно. Да си представим, че: в тази Методика са обхванати и най-дребните детайли на медицинското обслужване, тя е съобразена с най-добрите световни практики и е разработена от нашите най-големи медицински светила. И че в нея в област Я за лечение по КП 201-211 са препоръчани 20-те легла в отделение А на Болница Х и 15-те в отделение Б в Болница У.

Но - другите еднотипни отделения в останалите 5 болници на областта остават без финансиране от Касата. Каква ще е реакцията на шефовете им е лесно да се предвиди. Упреци по същността на методиката, недоверие в начина на нейното прилагане, обвинения в лични пристрастия (плюс подозрения за политико-икономически интереси). Протести. Стачки на персонала. Демонстрации на недоволни пациенти. Политици, говорещи за убийства и геноцид. Отмяна на Методиката и организиране на ново обсъждане през 2017 или 2020 година. Звучи прекалено познато, нали? Между другото нещичко вече започна.

Има и друго.

Една идеална методика е логично да открои предимство на болниците с по- и най-съвременна апаратура, с висококвалифициран персонал, дори и с по-комфортни "хотелски" условия. Естествено, че такива са университетските и поне някои от областните болници. Може би и някои от частните? Разбираемо част от по-малките общински болници не са такива. Значи – самата идеална методика вероятно ще неглижира значителна част от общинските болници. А те, без финансиране от Касата, ще тръгнат към фалит. За последствията – виж по-горе.

Значи въпросната Методика предварително прилича на обречена.

А дали пък...?

Всъщност в икономически план задачата изглежда така. Според Националната здравна карта в област Я се очаква през година Т да има примерно 2 000 пациента нуждаещи се от лечение по КП 201 – 211. За лечението им Касата е планирала сумата от 1 000 000 лв. (средно по 500 лв. за пациент). Според показателите за качество от бъдещата методика се задава въпросът "коя болница и кое отделение се наема да постигне най-високо равнище на тези показатели?" Или се създава процедура донякъде напомняща на обществена поръчка - инициира се конкуренция за постигане на най-високо качество. А ако се поставят и финансови изисквания – "коя болница/отделение ще предложи най-ниска цена", приликата става по-пълна.

Идеята не е толкова еретична – през деветдесетте години в Англия във финансирането на болниците се прилагаше договорното начало – болниците в конкуренция една с друга сключваха договори с финансиращия орган (там държавен) като договаряха количество, качество и цена на предоставяното лечение. Съвременни варианти на подобни договори там предвиждат много по-голямо ударение на качеството.

Не, че у нас при процедурите тип "обществени поръчки" няма недоволни. И все пак абсолютната прозрачност на условията, публичността на процедурите по оценяване, възможността за съдебен контрол и пр. са някаква гаранция за поне относителна честност.

Дали да не се помисли?

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване