11/30/15 07:37
(http://www.dnevnik.bg/)

Сенатори от САЩ поискаха изпращането на 20 хил. войници в Сирия и Ирак


Двама високопоставени американски сенатори призоваха в неделя Вашингтон да утрои броя на войниците си в Ирак до 10 хил. души и да изпрати равен брой военнослужещи в Сирия като част от мултинационална наземна сила, която трябва да се противопостави на "Ислямска държава" в двете страни, предаде "Ройтерс".

Републиканците Джон Маккейн и Линдзи Греъм, който са на посещение в Багдад, разкритикуваха стратегията на президента Барак Обама за борба срещу "Ислямска държава", основана на въздушни удари и скромна подкрепа за местните сухопътни войски в Ирак и Сирия. Двамата заявиха, че необходимостта от по-голяма американска намеса е била изтъкната от терористичните нападения в Париж този месец.

"Единственият начин, по който можете да разгромите халифата е със сухопътен компонент", заяви Греъм, който е един от претендентите за номинацията на Републиканската партия за президентските избори през 2016 година. "Въздушната кампания няма да обърне хода на битката", добави той.

Маккейн, който е председател на сенатската комисия за въоръжените сили, неотдавна предложи намеса в Сирия на европейски и арабски сухопътни войски, подкрепяни от 10 000 американски военни съветници.

Вчера той и Греъм заявиха пред журналисти, че американските военни могат да предоставят логистична и разузнавателна подкрепа на предлаганата 100 000 армия, съставена от сунитски арабски страни като Египет, Турция и Саудитска Арабия.

Греъм каза също, че ще бъдат включени специални сили.

Обама миналия месец нареди разполагането на специални сили в северна Сирия, за да съветват опозиционните сили в борбата им срещу "Ислямска държава".

Американски експерти за борба с тероризма са предупредили, че разполагането на сухопътни войски ще подхрани претенциите на "Ислямска държава", че те защитават исляма срещу нападение от страна на Запада и неговите авторитарни арабски съюзници.

Водената от САЩ коалиция, която бомбардира цели на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак в продължение на повече от една година разчита основно на американски ресурси, въпреки участието на около 60 нации.

Маккейн заяви, че ще бъде възможно, но не и лесно да се обединят арабски съюзници, за да допринесат за предложената наземна сила в Сирия.

"Арабските държави за дълго време не приемаха какво се случва като пряка заплаха за тях. Сега съм на мнение, че те вече го правят", каза той.

Сенаторите заявиха, че отстраняването на Асад, който е подкрепен и от Русия и Иран, е от ключово значение за получаване на военна помощ от арабските сунитски държави.

В съседен Ирак, където около 3 500 американски войници са в момента като съветници на иракските военни, е било предложено да се увеличат авиационните активи, както и броят на специалните части.

Сенаторите се срещнаха по-рано с иракския премиер Хайдер Ал-Абади, които е приветствал идеята за повече американски войници.

Говорителят на правителството Саад Хадити уточни, че Абади не е поискал от САЩ бойни части, а повече оръжие и съветници, които да увеличат въздушната подкрепа за иракските сили. Хадити е отказал да спекулира за броя на допълнителния персонал.

Водещи иракски политици многократно изразиха несъгласието си с по-голяма роля за американските сили, които се оттеглиха през 2011 г. след близо девет години война, при която загинаха десетки хиляди иракчани.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване