11/30/15 12:43
(http://pik.bg)

Скандал взриви Народното събрание! "Атака" и БСП напуснаха бюджетната комисия, вижте защо!

Скандал взриви Народното събрание! "Атака" и БСП напуснаха бюджетната комисия, вижте защо!

Депутатите от БСП и "Атака" напуснаха демонстративно заседанието на бюджетната комисия в парламента, на което се обсъжда на второ четене финансовата рамка за следващата година. Народните представители не са получили текстовете с новите предложения между двете четения, 24 часа преди заседанието, какъвто е законният срок, обясни Румен Гечев от "БСП - лява България".

"Те ми дават преди две минути проекта за бюджета - ДОО. Няма го големият бюджет, няма го на Здравната каса, няма ги становищата. Аз съм член на комисията, нямам никакви материали две минути преди започването на заседанието. В момента това, което става тук, е атентат срещу демокрацията на България", каза ядосано Гечев.

Според Николай Александров от "Атака" управляващите не се интересуват от мнението на опозицията и следват график, който не биха искали да нарушат:

"Говорите за демокрация, търсите демокрация, те ви демокрацията. То в Северна Корея е така – Ким Чен-ун влиза и всички започват да пляскат. Той става, чете нещо - всички пляскат. Е, същото е положението тук. Менда казва няма и продължават, всички от ГЕРБ гласуват "за". Емил Димитров-Ревизоро седеше и четеше и не знаеше какво гласува. Колегата му от Патриотичния фронт, който седеше до него, го буташе, за да може да си вдигне ръката "за", за да може да продължи заседанието днес. Нали разбирате за какъв парламент говорим", добави Александров.

Със Закона за бюджета за догодина се прави и актуализация на тазгодишната финансова рамка, която се налага най-вече заради по-големите харчове на МВР и Министерството на отбраната. Необходими са и повече пари за финансирането на европроектите.

Между двете четения на законопроекта на Държавния бюджет трябваше да бъдат оттеглени и спорните текстове за отнемане на социалните придобивки на служителите в силовите ведомства. След като получиха това обещание, полицаите престанаха с протестите си, а вече няколко седмици съществува работна група по промените. Резултатите от работата й обаче все още не са ясни.

На първо четене пакетът от бюджетни закони мина неочаквано бързо в парламента във вторник. Тази седмица – след гласуването им в ресорната бюджетна комисия, законите ще бъдат разгледани на извънредно заседание на парламента. Необходимостта от бързото им гласуване в пленарната зала идва от актуализацията, тъй като по-големите разходи трябва да бъдат одобрени от парламента, за да бъдат направени до края на годината.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване