11/30/15 06:00
(http://www.klassa.bg/)

Токът може да поскъпне леко след либерализацията

 Няма проблем с газовите доставки
 
Може да се очаква поскъпване на тока веднага, след като догодина бъде либерализиран пазарът на електроенергия. Това прогнозира вчера по БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя обаче не се ангажира с конкретни цифри. „Каква ще бъде цената на електрическата енергия след пълната либерализация на енергийния пазар – едва ли има някой, който да се наеме с категорична прогноза, но това, което показва международната практика е, че след първите месеци след въвеждането на пълна либерализация на енергийния пазар се забелязва тенденция на леко повишаване на цената на електрическата енергия. След което настъпва спад под нивата преди либерализацията.
Енергийният министър припомни, че пълното освобождаване на пазара на ток у нас ще се случи плавно през следващата година. Първата стъпка е заработването на енергийната борса. Тя ще тръгне тестово на 11-ти декември.
До средата на декември трябва да има резултат от преговорите с 11-те чужди банки, изразили готовност да отпуснат заем, с който НЕК да се разплати на американските централи от комплекса "Марица Изток":
Вече успяхме с двете американски централи. Проведохме срещи, на които НЕК се уговори, че удължаваме срока на споразумението до 26 февруари 2016 г.
„Не са налице никакви основания за притеснения, свързани със снабдяването с газ. Доставките към България вървят абсолютно регулярно както по националната газопреносна мрежа, така и по транзитната газопреносна мрежа“, каза още министър Петкова.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване