12/01/15 20:44
(http://www.klassa.bg/)

Национална художествена академия се открива третото издание на София куиър форум.

 На 3 декември от 18:00 ч. в галерия „Академия“, Национална художествена академия се открива третото издание на София куиър форум. Тази година неговото мото е „Сладък съюз“, посветен на темата за семейството.

Куратор на настоящето издание на форума е Владия Михайлова.

           

София куиър форум е инициатива на художничката Боряна Росса и на философа Станимир Панайотов от Колектив за обществени интервенции. Той се създава през 2012 и е свързан с изследването, със средствата на съвременното изкуство, на пола и сексуалността като паралелни системи, през които оценяваме себе си и другите. Темата на форума тази година дава широка платформа за споделяне на различни проблеми и гледни точки. Тя предполага думата „куиър“ (странен, чудат) много повече като действие, като глагол, който всеки може да използва, отколкото като определение и идентичност. Форумът проследява пресечните точки между ЛГБТИК въпросите и различните проблеми вътре в рамката на идеала за семейство. Той подлага на съмнение всекидневните, често клиширани разбирания за „нормалността“ и се стреми да погледне на различията от гледната точка на човешките права, демокрацията и личното, интимно разбиране и представа за заедност между хората.

           

В рамките на София куиър форум 2015 можете да видите: „Ще си спомнят за нас в бъдещето“ – изложба с произведения на автори от България, Полша, Естония, Русия, Америка и Турция в галерия „Академия“, НХА; „Цирк! Моето различно семейство“ в the fridge & Социален център „Хаспел“ – отворена платформа за участие и дебати, насочена към маргинални групи, към хора с ограничен достъп до култура и такива, които се чувстват различни и/или непредставени в общественото пространство. Програмата включва още срещи-разговори с художници, лекции, прожекции на филми в Център за култура и дебат „Червената къща“; the fridge & Социален център „Хаспел“; Софийска градска художествена галерия и др. Можете да видите и изложбата „Животът – това са две жени“ от 11 декември в галерия „Васка Емануилова“, която е посветена на образа на майката в традицията на българското изобразително изкуство.

 

            Отделни нишки и теми, които могат да се проследят през различните събития в рамките на форума са: образът на майката и проблемът за майчинството; проблемите, които срещат интерсекс и транссексуалните хора; дискриминацията и липсата на разбиране на/за различията на нивото на институциите и във всекидневието, както и незабележимите понякога, ежедневни форми на насилие. Тези сериозни въпроси са поставени обаче от гледна точка на разбирането за „човешки свят“. Те са видими в различни образи и разкази за любовта, копнежа, желанието, съпричастността, щастието и/или самотата, които се преплитат с представите за поколения, културни граници, общности, икономически, социални и психологически условия и начини на съществуване на хората.

 

            Пълната информация за София куиър форум е достъпна на страницата на форума: http://xaspel.net/queer/bg

            Следете ни и във facebook: https://www.facebook.com/Sofia-Queer-Forum

            Медиен партньор на СКФ е сайтът „Маргиналия“: http://www.marginalia.bg/

 

            Основен организатор на София куиър форум е Колектив за обществени интервенции, подкрепен от Фондация „Роза Люксембург“. София куиър форум 2015 е подкрепен още от: Посолството на Съединените американски щати, Национален фонд „Култура“, Наградата „Гауденц Б. Руф“. Той се осъществява със съдействието на: Национална художествена академия, Софийска градска художествена галерия – филиал галерия „Васка Емануилова“ и Център за култура и дебат „Червената къща“. Както и с техническата подкрепа на: АртЕкспрес и MMCompany.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване