12/01/15 21:14
(http://www.dnevnik.bg/)

Руският черен списък: Без турски домати, пилешко и карамфили


Премиерът Дмитрий Медведев подписа списъка с първите санкционирани турски продукти, които от 1 януари 2016 г. няма да бъдат допускани в Русия.

Сред тях са плодове, зеленчуци, птиче месо и сол, но не и говеждо месо и мляко.

След Нова година руснаците няма да могат да си купуват турски домати, краставици, лук, салати, цветно зеле и броколи.

В ембарговия списък попадат още свежите и сушении цитрусови плодове (портокали, мандарини), пресни ябълки, круши, праскови, кайсии, нектарини, сливи, грозде, ягоди и др.

От животновъдството се забранява вносът на бройлери и пуйки и продукти с птиче месо.

Няма да има и турски карамфили за букети и декоративни цели.

Медиите веднага обърнаха внимание, че засега ембаргото не включва групи турски храни, които доминират на руския пазар – лимони (заемат до 90% от вноса), риба (90% от предлаганата ципура и сибаса), млечни продукти и говеждо и телешко месо.

Първият вицепремиер Игор Шувалов вече заяви, че в черния списък ще попаднат само продукти, които лесно ще може да бъдат заменени с доставки от други държави или от руски производители. "Това, все пак, е предложение за наказване на турската икономика, а не на руските потребители", допълни той.

Но отрицателен ефект за Русия ще има и то извън сектора на храните, а съвпадението със зимния сезон ще направи усещането за поскъпване още по-силно. По изчисления на икономисти от "Алфа банк" заради ембаргото срещу Турция инфлацията може да се увеличи с 1.5-2 процентни пункта.

Анализатори на JPMorgan твърдят, че може да се появи дефицит н адомати, а ръстът на цените при забранените продукти може да достигне 30-40% и общ ефект върху инфлацията от 2-3 пункта.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване