12/01/15 15:05
(http://www.dnevnik.bg/)

Съмнение за бомба отцепи летище "София" (допълнена в 16.55 ч.)


Районът на столичното летище е отцепен заради съмнения за взривно устройство. Полицаи проверяват съмнителен багаж в бус, спрян в района на аерогарата. До този момент не е открито самоделен взрив, съобщиха от МВР.

Спецакцията се извършва, след като в 12.50 часа днес е бил подаден сигнал за забелязан съмнителен багаж в бус, паркиран пред Терминал 1 на летището, уточняват от полицията. Превозното средство е с белгийска регистрация.

Малко преди 16.00 часа на летище "София" пристигнаха няколко пожарни автомобила. Десетина минути след това бе извършен контролиран взрив. В 16.40 ч. микробусът беше изтеглен от мястото. Целият багаж от вътрешността му е изнесен.

Първоначалната проверка беше направена от спецслужители в защитни облекла. Малко след 16.45 ч. на тяхно място дойде екип от десетима души без специални предпазни средства, които продължиха огледа, като след няколко минути и те се оттеглиха.

"Въпросният бус е паркиран около 1.00 часа през нощта от небългарски гражданин, който е излетял към 5 часа сутринта", каза по-рано днес пред журналисти директорът на "Гранична полиция" Антонио Ангелов. Той не даде повече информация за самоличността на чужденеца и за дестинацията, към която е излетял. По думите му при проверка с куче, то е реагирало на взривно вещество, а след това е използван и специализиран уред за детекция на взривни вещества, който също е реагирал.

Терминал 1 на летището е затворен до полунощ и полетите, които по график трябва да кацнат или излетят от него, ще бъдат обслужвани от Терминал 2. Към Терминал 2 се насочват и всички пътници, обясни директорът на летище "София" Христо Щерионов. 

Кръстовището при "Терминал 1" е затворено и движението в района е спряно. Временно автобусите от линия 84 не спират на спирка "Летище София - Терминал 1", съобщиха от Центъра за градска мобилност.

На мястото в момента има екипи на Специализиран отряд за борба с тероризма (СОБТ), гранични полицаи, пожарникари и екипи на Спешна помощ.

Първоначално, при разпространението на първите информации около съмненията за взривно вещество, експерт от отдела "Връзки с обществеността" на летището каза пред медиите, че в буса е открито взривно устройство. Думите ѝ бързо бяха разпространени от световните медии. Така агенция "Ройтерс", съобщи, че на летището е открита бомба като цитира говорителя Даниела Велева: "Взривно устройство е открито в бус". Малко по-късно друг представител на пресцентъра на летището излезе пред журналистите на мястото и каза, че бомба не е намерена. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_GB/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));More as we get it

Posted by The Independent on Tuesday, 1 December 2015
"Това, което можем да кажем е, че има съмнение. Експлозиви не са открити на този етап. Всички служби работят по въпроса, нека изчакаме. Има съмнение за взривно устройство", обясни тя.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване