12/01/15 08:35
(http://www.dnevnik.bg/)

"Яневагейт" е опит за изнудване на главния прокурор, заяви Радан Кънев


Случаят с изтеклите записи между вече бившите съдии от Софийския градски съд Румяна Ченалова и Владимира Янева са опит за оказване на натиск над главния прокурор Сотир Цацаров, заяви съпредседателят на Реформаторксия блок Радан Кънев пред Нова телевизия.

"Има опит за изнудване на главния прокурор", каза Кънев и добави, че според него Ченалова е инструмент на престъпна корупционна схема в съдебната система. "Намираме се в ситуацията на някаква мафиотска война."

Кънев свърза изтичането на записите с личните атаки срещу него в няколко медии и отрече на няколко пъти Реформаторският блок да има каквато и да е връзка със скандала. "Ние нямаме кандидат за неговата (на главния прокурор - бел.ред.) позиция."

Има сценарий, има изнудване и по всичко личи, че главният прокурор се поддава на това изнудване и влиза в тона на най-долните издания, каза Кънев.

Конфликт нямам нито с Цацаров, нито с когото и да било, лични контакти в съдебната система нямам, добави той. Сегашният главен прокурор е доста приличен на фона на много свои предшественици, заяви лидерът на ДСБ.

Според него предстоят "нови епизоди" от записите, защото "този тип мръснишки кампании се развиват по сценарий".

Според Кънев политическото решение е да се гласуват поправките в Закона за съдебната власт, които предвиждат заместник главен прокурор, който да се занимава изрично с корупцията в съдебната система и уточни, че в момента няма мнозинство за такова решение.

Друго решение би било Цацаров да делегира пълни правомощия на човек в прокуратурата, който е "независим, извън всякакво съмнение" и се ползва с доверието на главния прокурор, за да проведе разследването по "Яневагейт".

"Тази реформа може да случи, защото хората я искат и политиците са я обещали", добави той.

"Тя изисква единен Реформаторски блок в партньорство с единен ГЕРБ. Сега има клинове между Цветанов и Бъчварова. Аз съм против всякакви лични конфликти", заяви Кънев и добави, че на дневен ред стои въпросът за консолидиране на десницата за пълноценното провеждане на реформата.

Председателят на ДСБ обясни, че в Реформаторския блок няма цялостна подкрепа за министъра на правосъдието Христо Иванов. Сигналите за това идвали от ДБГ, но не и лично от Меглена Кунева. По думите му министърът на правосъдието има подкрепата на цялото правителство.

В понеделник беше съобщено, че е образувано досъдебно производство за фактите в записите, в които се твърди, че участват бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева и вече уволнената съдия Румяна Ченалова.

Цацаров тогава заяви, че зад записите стои специално задействан сценарий, който ще продължи да действа, докато текат дебатите за промени в Конституцията. По думите му лидерът на една политическа партия се опитва да разклати властта, докато текат дебатите за промените.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване