12/02/15 21:06
(http://www.klassa.bg/)

Берлускони ще обединява Запада и Русия срещу Халифата

 Силвио Берлускони се самопредложи за съзидател на международна коалиция срещу Ислямска държава под егидата на ООН. В интервю за влиятелния всекидневник „Кориере дела сера” той подчерта вчера, че е готов да работи за организирането на среща в Италия на най-важните държавни лидери от заформилия се широк фронт срещу Халифата. Монгократният италиански премиер пожела „велик съюз” на запада с Русия и изтъкна, че като министър-председател винаги бил водил външна политика „под знака на сътрудничеството между Европа, Вашингтон и Москва”.

В интервюто Берлускони обвини за сегашната опасна криза в Близкия Изток и Северна Африка най-вече Запада, който според него се бил намесил „късно и левашки” в т.нар. Арабска пролет. Но за най-голям грешник в случая експремиерът нарочи администрацията на американския президент Барак Обама, която отначало не си била мръднала пръста, за да подкрепи въпросната пролет. После пък, при това доста противоречиво, по думите на лидера на италианската десница американското правителство било провокирало смяната на режима в Либия и последвалия хаос, оправдавайки действията си с някаква „закрила на беззашитното население”. „Така без да има план за бъдещето развитие или за нов ред в региона – подчерта Берлускони, - Западът допусна дестабилизацията на Северна Африка и Близкия изток, отваряйки пътя на ислямския екстремизъм.”

В интервюто си експремиерът се спря и на влошените до крайност отношения между Русия и Турция, изрично подчертавайки, че както Владимир Путин, така и Реджеп Ердоган, са му приятели. След като посочи, че случаят със сваления от турските ВВС руски самолет повече никога не бива да се повтаря, Берлускони изтъкна, че „Русия не е неприятел, а съюзник, който не може да бъде пренебрегнат.”

В същото време бившият италиански министър-председател обяви, че не е съгласен с промените напоследък в Турция, намеквайки явно за ислямизирането на страната. Но за този процес той обвини преди всичко Германия и Франция, които се били противопоставили на влизането на държавата в Европейския съюз и така били довели повеждането й в друга посока.

 
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване