12/02/15 21:44
(http://www.dnevnik.bg/)

Въоръжена група уби поне 14 души в Калифорния (видео, обновена)


BREAKING: Authorities responding to active shooting incident in San Bernardino, CA; one to three suspects are sought https://t.co/7XAdrGHskz

— CNBC Now (@CNBCnow) December 2, 2015

Поне 20 са убитите и ранените от стрелба в Сан Бернардино, Калифорния, съобщи местната пожарна, цитирана от "Ройтерс".

На първата пресконференция след нападението полицията съобщи за поне 14 загинали и 14 ранени, откарани в болниците, вероятно с огнестрелни рани. Други хора са пострадали при евакуацията, като не е известно дали има пострадали деца.

"Засега не знаем дали това е или не е терористичен акт", заявиха от полицията.

Първоначално американските медии съобщаваха за поне 12 загинали, а официално бе потвърдена гибелта на трима, като информацията непрекъснато се мени.

Все още не е известно кои са стрелците и каква е причината за инцидента в южнокалифорнийския град. Продължава претърсването на сградата, включително от екипи за обезвреждане на експлозиви.

"Ройтерс" цитира говорителка на полицията, според която малко след 11 часа местно време в център за умствено изостанали хора е имало събиране, когато поне един въоръжен нападател във военно облекло, с маска и оборудване е влязъл и е открил стрелба.

След това групата е избягала с Yucon - модел SUV на "Дженерал моторс", кризата не еприключила.

Трагедията се е разиграла в  Inland Regional Center - един от 21 обекта на социалните служби за подпомагане на хора с проблеми в развитието.



Мнозина са шокирани, че това се разиграва преди 3 декември - Световният ден за хората с физически и умствени недостатъци.

Чуват се призиви да се отложи церемонията по запалването вечерта светлините на елхата на "Рокфелер плаза" в Ню Йорк - може би най-популярното коледно дърво в страната.

Репортер на CBS съобщи, че е пристигнал екип сапьори, които изглежда работят по сигнал за взривно устройство.

Шерифът призова жителите да избягват района на стрелбата. Затворени са местните съдилища и няколко административни сгради, подсилено е полицейското присъствие на оживените места в околността.

Here's the exact location of the reported large-scale shooting in San Bernardino, California pic.twitter.com/NMJr1mWLis

— Huffington Post (@HuffingtonPost) December 2, 2015В района пристигнаха тежко въоръжени отряди на ФБР, Федералната агенция за контрол над оръжията и щатска полиция.

Телевизионни репортажи показват как от сградата излизат хора с вдигнати ръце.

Околността изглежда като военна зона - пожарните екипи и линейките импровизират на място, за да помогнат на пострадалите.

Another day. Another mass shooting. pic.twitter.com/TRqwAWEQdY

— ian bremmer (@ianbremmer) December 2, 2015

Инцидентът веднага раздуха спора за и против по-строгия контрол над огнестрелното оръжие в САЩ. Според едни вече практически всеки ден има подобни убийства. Според други, ако нападнатите имаха оръжие, можеше да отвърнат и да се защитят.

В социалните мрежи веднага бяха разпространени записи на тържество от последните дни в същия център. (САЩ отбелязаха неотдавна Деня на благодарността - един от най-популярните национални празници.)

The ICF Holiday Party is in full swing! ☃ pic.twitter.com/AzOCbliVmb

— Inland RC (@InlandRegional) December 1, 2015

Президентът Барак Обама, който буквално преди дни заяви по повод предишна стрелба "Стига!", е бил информиран за инцидента.

"Не знаем какви са мотивите на нападателите, но знаем, че от двете основни партии можем да предприемем стъпки, които да направят американците по-сигурни. Трябва да работим заедно на всички равнища на управление, за да спре това да е нормална ситуация и да стане отново рядкост", заяви той пред CBS News.

"Никога не бива да си мислим, че това просто се случва, че е нормалният ход на нещата, защото то не се случва със същата често в други държави."

Кандидатът за Белия дом Хилари Клинтън заяви в "Туитър": "Отказвам да приема това за нормално. Трябва веднага да се действа за спиране на насилието с огнестрелно оръжие."

"Асошиейтед прес" съобщи, че една от най-търсените стоки в т.нар. Черен петък са били огнестрелните оръжия. ФБР е направило на 27 ноември рекордните  за един ден 185 345 проверки на желаещи да си купят оръжие. Данните сочат, че 2015 г. може да се окаже и най-добрата за оръжейния бизнес в историята - към октомври продажбите са се увеличил с 4% на годишна база.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване