12/02/15 21:04
(http://www.klassa.bg/)

Гърция заплашена с изключване от Шенген

 Европейците са поставили на масата заплахата за изключване на Гърция от Шенгенската зона заради продължаващото безсилие на страната да контролира границите си, се казва в публикация на в. "Файненшъл таймс".

Британският вестник, позовавайки се на четирима европейски дипломати, пише, че външните министри на ЕС, които се събират на съвет в петък ще дадат ясно да се разбере, че ще обсъдят "драстични мерки", ако Гърция не действа преди срещата на върха в средата на декември.

Отбелязва се дори, че предупреждението за прекъсване на участието на страната в Шенгенския договор "нееднократно" е била връчвано на Атина, в това число и от Жан Аселборн, външен министър на Люксембург, който в момента е председател на Европейския съюз.

За вероятността Гърция да бъде извадена от Шенгенската зона пише и атинският в. "Катимерини" в кореспонденция от Брюксел.

Изданието цитира дипломатически източник, който казал, че, първо, гръцкият приемен център на остров Лесбос не работи;

второ, че Атина е отхвърлила изпращането на 400 души от Фронтекс, които да подсилят границата й с Македония с мотива, отразен в писмо до комисията, че упълномощаването на личния състав на Фронтекс е било много общо и че не се отнасяло само до регистрацията на бежанците; трето, че Атина не желаела да използва групите за бързо реагиране на Фронтекс; четвърто, че не личало Гърция да иска оборудване, което да подпомогне за регистрация на пръстовите отпечатъци и за вписването на мигрантите в обща база данни на ЕС твърдейки, че има проблеми с интернет връзките и обучението на персонала; и, пето, че Гърция не спазва обещанието си да реализира полетите, чрез които ще прехвърли бежанци в други европейски страни.

Друг дипломатически източник казал пред вестника, че Гърция има няколко дни, за да изпълни поетите ангажименти до степен, че останалите страни от ЕС да са доволни, така че на срещата на върха на 17 и 18 декември комисията да представи доклад за напредък.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване