12/02/15 20:50
(http://www.klassa.bg/)

Диан Червенкондев оглави фонда за спасяване на енергетиката

 Бившия депутат от ГЕРБ и шеф на борда на държавните мини оглави фонда за спасяване на енергетиката. Той е назначен със заповед на енергийния министър Теменужка Петкова. Представителят на Министерството на околната среда и водите е Боряна Папазчева – Каменова, а на Министерството на финансите – Румен Тушев, съобщиха от енергийното ведомство.

От конвенционалните производители на електрическа енергия са постъпили четири предложения за представител във фонда „Сигурност на електроенергийната система”. Съгласно правилата е избран Кремен Георгиев, шеф на пернишката топлофикация. Той е получил най-много номинации – на 14 конвенционални централи. Другите предложения са били шефът на „Топлофикация – София” Георги Беловски, който е обаче е получил подкрепа само от дружеството, което управлява. Добрин Далов е кандидатурата американската „Контур Глобал Марица Изток 3”. Меглена Русева, която е шеф на Българската фотоволатична асоциация е получила номинации от две конвенционални централи.

Тя обаче е била номинирана от внушителен брой ВЕИ централи – 462 за представител във фонда на сектора на възобновяемата енергия. Бившият червен депутат Петър Курумбавеш е бил подкрепен от 90 производители. Марияна Николова е била номинацията на НЕК, като собственик на ВЕЦ-ове. Добрин Далов пък е бил предложение на 17 компании от сектора на производителите на енергия от вятърните централи.

Във фонда се отчисляват по 5% от приходите от продажби на еленергия на всеки производител на ток у нас. Същият процент от приходите си от продажби внасят и вносителите на ток. В него трябва да постъпват и средства от търговията на държавата с вредни емисии. С набраните във фонда средства НЕК трябва да си покрива недостига за зелената енергия, който се получава от недостатъчните приходи за това от цената „Задължения към обществото”. Към момента в него има набрани около 77 млн. лв. За тази година те ще бъдат прехвърлени директно от специалната сметка на Министерството на енергетиката към НЕК.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване