12/02/15 08:03
(http://www.klassa.bg/)

Държавата - длъжник на 2000 деца

 Близо 2000 българчета годишно са лишени от правото им да получават по 100 лева месечна компенсация за това, че не са били приети в детска градина, съобщава "Телеграф". Обезщетението бе въведено с промяна в Закона за семейните помощи през 200 година, но реално никога не е било изплащано.
Причината е неразписана наредба и непредвидени средства с бюджета. От социалното министерство заявиха, че се обмисля догодина този текст от закона да отпадне, тъй като на практика е неприложим.

В момента всяко семейство с дете на възраст от 3 до 6 години, което не може да бъде записано в общинска  детска градина, следва да бъде компенсирано от държавата със 100 лева. Изплащането на помощите обаче е обвързано с възможностите на бюджета и на практика няма как да се случи.

Право на въпросната помощ само в София, където проблемът с местата в забавачките е най-голям, биха имали семейства на 1600 деца. Толкова е броят на малчуганите, които не са приети в детски градини в столицата. Ако към тях се прибавят и всички недоредили се за забавачка от цялата страна, както и тези, неприети в минали години, броят със сигурност ще надхвърли 2000.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване