12/02/15 17:57
(http://www.dnevnik.bg/)

Ердоган определи като "клевета" обвиненията на Русия за връзки с "Ислямска държава"


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че никой няма право да клевети страната му, че търгува с "Ислямска държава", предаде "Ройтерс". Ердоган допълни, че ако обвиненията, че Анкара купува петрол от терористите, се окажат верни, ще подаде оставка.

Повод за думите на турския президент е днешният брифинг на руското министерство на отбраната, на който Москва обвини Турция и в частност Ердоган и семейството му, че има общ бизнес с "Ислямска държава".

В реч пред университет в катарската столица Доха, турският президент добави, че не търси по-нататъчно влошаване на отношенията с Москва.

"Турция не е загубила моралните си устои до такава степен, че да купува петрол от терористична организация", заяви Ердоган, като повтори, че е готов да се оттегли от поста си, ако тези твърдения бъдат доказани. "Всъщност тези, които изричат подобни клевети, трябва да подадат оставка", допълни той.

Русия твърди, че има доказателства, че Турция купува петрол от "Ислямска държава". На брифинга днес висши руски военни показаха сателитни изображения в подкрепа на твърденията си.

Представители на турското правителство заявиха, че обвиненията са безпочвени. Високопоставен член от управляващата Партия на справедливостта и развитието отвърна, че руските твърдения са част от разказ, който трябва да бъде представен на руските граждани.

Отношенията между Турция и Русия се влошиха рязко, след като на 24 ноември Анкара свали руски военен самолет Су-24 близо до сирийската граница.

Преди няколко дни руският президент Владимир Путин заяви, че Турция е свалила самолета, за да запази маршрутите, по които получава петрол от "Ислямска държава".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване