12/02/15 07:56
(http://www.klassa.bg/)

Започваме акция „Неплатена глоба”

 

35 млн. лева са отделени за ремонт на кварталните улици. Редовно ревизираме и големите длъжници на общината. Капиталовата програма за догодина ще е в размер на 366,6 млн. лева.

ВИЗИТКА:

Роден е на 1 октомври 1966 г. в София

Завършва магистратура в Електротехническия факултет на Техническия университет-София

Завършва и магистратура по бизнес администрация

Има и магистърска степен от City University in Seattle –Washington

От юни 2006 г. до ноември 2011 г. е старши банкер в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) – София

Януари 2002 - юни 2006 г. - специалист по проекти в Световната банка-София

1998 - декември 2001 г. - специалист по проекти в Американската агенция за международно развитие (USAID), България

 

 

- Господин Барбалов, столичният бюджет за 2016 г. ще бъде свит до 1,18 млрд. лева, защо?

 

- Проектобюджетът за следващата година е 1,18 млрд. лева, което е един доста сериозен бюджет. В рамките на тези средства имаме предвидени 985 млн. лв. бюджетни средства и усвояване на 195 млн. лв. по европейски програми. Разликата с 2015 г. се получава, защото през следващата година ще изпълним по-малко европейски проекти, а причината е забавеното стартиране на сегашния програмен период. Имаме подготвени проекти и при стартиране на програмите ще можем да кандидатстваме. Капиталовата програма за догодина ще е в размер на 366,6 млн. лева. Предвидили сме и повече пари за чистотата на града - 177 млн. лева. Така ще се мие повече, включително и малките квартални улици. Фирмите ще използват повече техника за почистване. София ще се развива като един модерен град с най-новите технологии.

 

- Предвиждате ли увеличение на данъците и таксите?

 

- Не, предлагаме увеличение на такса смет, въпреки че разходите за чистота са увеличени в проектобюджета, те ще бъдат балансирани в рамките на общата рамка за такса смет. Освен това такса смет е достатъчно висока и не смятам, че е достатъчно обосновано на този етап да искаме от гражданите и от бизнеса да плащат повече. Всяко увеличение трябва да бъде добре анализирано и да е съгласувано с всички страни. Няма да предложим увеличаване и на данъците през 2016 г.

 

- По какви проекти ще работи общината догодина?

 

Основният проект за 2016 г. ще бъде строителството на централния участък от третия лъч на метрото, който ще свързва кварталите „Овча купел“ и „Левски“ . Предвидили сме с подземната железница да усвоим около 180 млн. лева, в тях се включват и 20 млн. лева и от данъците на софиянци. Продължаваме с изграждането на нови пет детски градини и инвестициите в пътна инфраструктура.

 

- Колко пари сте предвидили за догодина за ремонта на улиците в кварталите?

 

- Средствата в проектобюджета са увеличени с почти 11 млн. лева в сравнение с тази година и ще достигнат 35 млн. лева. Това е част от ангажиментите, които бяха поети от кмета на София Йорданка Фандъкова за повече инвестиции в кварталите. През последните години инвестирахме сериозни средства в основни булеварди, сега ще продължим с изграждане и ремонти на по-малките улици.

- Какви приходи и разходи сте заложили в проектобюджета и смятате ли, че те са реално изпълними?

 

- Собствените приходи ще са в размер на 582,8 млн. лева, в които влизат 260 млн. лева от данъци, 237 млн. лв. приходи от общински такси, а останалите са от приватизация, наеми на имущество. Няма значителна разлика спрямо бюджета за тази година, защото през 2015 г. предвидихме увеличение от 30 млн. лева в приходите, което сме на път да изпълним. След допълнителен анализ в началото на следващата година и преди внасянето на окончателния бюджет ще видим дали имаме допълнителни резерви за увеличаване на приходите.

 

- Ще търсите ли подкрепа на бюджета от останалите политически сили в Столичния общински съвет?

 

- Ще търсим подкрепата на всички общински съветници, сред тях има експерти в съответните области, където работят, така ще разчитаме на тяхната експертиза. В петък проведох среща с лидера на КНСБ Пламен Димитров и негови експерти, с които обсъдихме бюджета за следващата година. През тази седмица предстоят срещи с бизнеса и с другия голям профсъюз „Подкрепа“. В понеделник беше и общественото обсъждане на проектобюджета за 2016 г., правим всичко възможно за популяризирането му. Предстоят срещи и с политическите групи в Столичния общински съвет. Това са много важни разговори. От една страна, ние търсим тяхната подкрепа, а от друга, в резултат на тези разговори се генерират идеи, които бихме могли да включим в бюджета, а окончателният му вариант ще внесем към края на януари.

 

- Какво е изпълнението на бюджета за тази година?

 

- Имаме добро изпълнение на приходите, към края на октомври те са 80% от годишния план. Собствените приходи са в размер на 455 млн. лева, от които данъчните са 212,4 млн. лева и неданъчни 242,7 млн. лева. От началото на година наблюдаваме добро развитие на приходите, има развитие и в имотния пазар, увеличават се приходите в данъка за недвижимите имоти 84 млн. лева.

 

- Какви нови мерки предвиждате, за да облекчите столичани при плащането на данъци?

 

- Трябва да намерим още начини, за да облекчим хората, които искат да си платят данъците. В момента гражданите могат да плащат в данъчните бюра, в банки, през интернет страниците на НАП и Столична община. Всеки може да направи справка за задълженията си и през мобилно приложение. През следващите години ще се опитаме да се свържем и с масивите на Имотния регистър. Трябва да подобрим и системата за плащане на данъка при прехвърляне на МПС и да довършим системата за техническите прегледи на колите. В София слагаме стикери на всеки документ за платен данък. Имаме готовност да въведем уникален номер и на национално ниво, за да сме сигурни, че системата за технически прегледи ще ги разпознава, че документът е автентичен, а данъкът е платен.

 

- Колко лица и фирми сте дали на съдебни изпълнители?

 

- При частни съдебни изпълнители сме завели 509 дела. От тях 160 са срещу юридически лица, а 349 са за физически, където също затегнахме контрола. С ревизионен акт са приключили 82 ревизии за обща стойност 16,3 млн. лева. От тях имаме платени 5,2 млн. лева, а на частни съдебни изпълнители сме дали 31 длъжници, които дължат 4,5 млн. лева.

 

- Направихте спецзвено за стари задължения. Колко ревизии текат в момента и кои са най-големите длъжници на общината?

 

- Благодаря на софиянци, че когато направих призив за плащане на глобите по фишове за неправилно паркиране, издадени от Общинска полиция, имаме удвояване на платените глоби. От над 3500 глоби вече имаме 1000 платени на стойност 22 680 лева. Броят им се увеличава с всеки ден, а от 11 декември, когато изтича гратисният период, ще преминем и към принудително им събиране. Целта не е да осигурим финансов приход на общината, а да подобрим контрола върху паркирането и да не допускаме паркиране върху зелени площи. В момента се правят процедурите за обмена на данни със Столичния инспекторат, за да може да се премине към събиране и на глобите, издадени от тях. По-късно ще започнем да работим и с районните администрации. Редовно ревизираме и големите длъжници на общината, няма да пропуснем никого, ако те не си плащат, ние ще ги потърсим и рано или късно ще съберем, което се дължи на общината.

 

- Какво се случва с електронната община?

 

Това, което направлението е направило, е максимално да се автоматизира системата за местни данъци и такси. Прави се и електронизация на архивите на Столична община, това хората не могат да усетят директно, но ще можем бързо да извадим например оригинална декларация за имот от 1998 г. Работим и по нов портал на Столична община, който се надявам скоро да бъде готов. Електронна система е вградена и в кол центъра.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване