12/02/15 21:40
(http://www.klassa.bg/)

Китайски учен разполага с технология за клониране на хора

 Китайският учен зад най-голямата в света фабрика за клониране разполага с достатъчно модерна технология, за да създаде реплика на човек, но го спира страхът от обществената реакция, пише Discovery New, позовайки се на негово изявление пред AFP. Компанията Boyalife Group и партньорите й изграждат гигантска фабрика в севернокитайския пристанищен град Тианджин. Планира се продукцията да започне в следващите седем месеца, достигайки един милион клонирани говеда през 2020 година. Говедата са само първата крачка от амбициите на изпълнителния директор Су Сиаочун. Производствените линии ще „бълват“ расови съзтезателни коне, домашни любимци и полицейски кучета. 
Boyalife вече работи с южнокорейския си партньор Sooam и с Китайската академия на науките, за да подобри капацитета за клониране на примати и създаде по-добри тестови животни за изследвания на болести. Биологичната стъпка от маймуни към хора обаче е съвсем малка и това повдига множество морални и етични въпроси. „Технологията вече е налице,“ казва Су. „Ако това е позволено, не смятам, че има по-добри компании от Boyalife и с по-добра технология.“
В момента фирмата не се занимава с клониране на хора, изтъква Су, добавяйки, че трябва да се въздържа, заради възможността от враждебни реакции. „За съжаление сега единственият начин да имаш дете с гени от майка и баща, „ посочва той. „Може би в бъдеще ще имаме три избора вместо един. Или 50 на 50, или да можеш да избереш 100 процента от гените на бащата или 100 процента от майката. Това е само избор.“
44-годишният Су е посещавал университети в Канада и САЩ и е работил в американския фармацевтичен гигант Pfizer. Представяйки колонирането като пазител на биоразнообразието, фабриката в Тианджин ще помещава и банка за гени с капацитет да съхранява до приблизително 5 милиона замразени в течен азот проби от клетки – каталог на застрашените видове на планетата за бъдещите поколения. 
Южнокорейският партньор на Boyalife Sooam вече работи върху проект за възпроизвеждане на изчезналия вълнест мамут чрез клониране на клетки, запазени в продължение на хиляди години в сибирската вечна замръзналост. Sooam е намерила и друга необичайна ниша на дейност. Компанията пресъздава починали кучета домашни любимци, като информацията е, че цената е 100 000 долара за един любимец. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване