12/02/15 20:42
(http://www.klassa.bg/)

Кънев, Иванов и Атанасов клатят държавата

 

Сценаристите на опита за преврат срещу обвинител №1 измислили и скандала „Червеи“

Сценаристите на мегааферата „Червеи“, по която обект на незаконни специални разузнавателни средства (СРС) се оказа целият информационен масив на вътрешното министерство, клатят държавата и в момента. Това заяви на заседанието по делото бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, а думите му бяха потвърдени и от ексвътрешния министър Цветлин Йовчев. Двамата дадоха показания по процеса, подсъдими по който са доскорошната шефка на Софийския градски съд Владимира Янева и ексшефът на „Вътрешна сигурност“ към МВР Тодор Костадинов.

„Радан Кънев, министърът на правосъдието Христо Иванов и депутатът Атанас Атанасов клатят държавата“, каза Светлозар Лазаров. Той допълни, че те и сега създавали напрежение в държавата. При това - в условия на заплаха от тероризъм и бежанска криза. В залата той беше категоричен, че

 

ДСБ са оказали политически натиск

 

за да бъде свален от поста, който е заемал по време на СРС разработката. Лазаров обясни, че през 2013 - 2014 г., когато той е бил на длъжността в МВР, не е разписвал никакви разрешения за използването на спецсредства.

Бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев пък беше категоричен, че т.нар. мегадело „Червеи“ е било надуто умишлено като балон. „Овладяване на позиции в МВР беше основната цел на аферата“, смята още Йовчев. Освен да бъде отстранен тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, Атанасов и наследникът на Йовчев начело на МВР Веселин Вучков имали планове да овладеят и други ключови позиции в МВР. Двамата обслужвали олигархично-финансови интереси, заяви още бившият министър на вътрешните работи. Той обаче отказа да назове имената на олигарсите, както и кои са бизнесмените, които са се облагодетелствали от тази афера.

Йовчев беше разпитван в съдебната зала повече от 40 минути. Той обясни пред адвокати, прокурори и магистрати, че по времето, когато е бил на власт, до него са достигнали два сигнала в устен вид от служители на сектора.

Единият бил, че на банки са били предоставяни незаконно лични данни, за да установят дали клиентите им са криминално проявени. Другият от сигналите е от шефа на Държавна агенция „Технически операции“ Цветан Китов за това, че служители на МВР са извършвали нерегламентиран достъп до информационните системи в структурата.

В съдебната зала му бе предоставен и доклад, за който той каза, че е фалшив. „Аз винаги се подписвам на документите, които получавам. Тук моя подпис го няма“, заяви бившият вътрешен министър.

Извън залата Йовчев уточни, че по такива начини

 

от системата е била събирана информация за Бойко Борисов

 

и за самия него, преди те да влязат в МВР. И според Йовчев, и според Писанчев между делото "Червеи" и сегашните скандали покрай разговорите на съдийките Янева и Ченалова има връзка, а кукловодите са корпорации и олигарси.

„Червеи“ е изкуствено създадено дело, започнало с голяма лъжа, че сме подслушвали протестиращи и че сме извлекли информация. Това е абсурдно!“, каза пък ексшефът на ДАНС Владимир Писанчев по време на разпита му.

„Това мегадело е поръчка, война и борба, но не знам кой стои зад това“, посочи той.

По отношение на скандалните записи на Янева и Ченалова Писанчев заяви, че не знае как са направени и не ги е слушал, но целта според него е да се клати държавата и затова раздухват този балон.

Писанчев бе категоричен, че поредната порция разговори между Ченалова и Янева, която е публикувана в сайта „Бивол“, не случайно е излязла точно ден преди делото "Червеи" и разпита точно на тези свидетели. И допълни, че също е на мнение, че някой се опитва да клати държавата. Малко след разпита на Писанчев в сградата на Съдебната палата нахлу полиция заради получен сигнал за поставена бомба. Заради заплахата всички бяха евакуирани, а разглеждането на делото за деня беше отложено за известно време. Делото трябва да приключи на 10 декември, когато ще се представят и експертизи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване