12/02/15 15:37
(http://pik.bg)

Мартин Димитров: Не знаем дали ще ни намалят европарите, ако стане, ще актуализираме бюджета

Мартин Димитров: Не знаем дали ще ни намалят европарите, ако стане, ще актуализираме бюджета

Няма как да се вземат предвид нагласите в ЕК за ускорено финансиране на отбраната и сигурността при съставянето на нашия бюджет за 2016 г., защото нещо, което още не се е случило, не може да бъде предвидено. Така отговори депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров на въпрос в парламента, предаде БГНЕС.

Попитахме го дали няма риск за изпълнението на бюджета ни, ако ни бъдат отпуснати по-малко евросредства от предвидените, заради повишени разходи на Европа за отбрана и сигурност.

Според Димитров нагласите в ЕС засега са само хипотези за промяна на европейската политика, не се е случило все още и позицията на България трябва да бъде, че кохезионните фондове трябва да бъдат запазени, а не орязани, смята Мартин Димитров. Защото икономическият растеж е част от националната сигурност, каза той. Европа, която расте и повишава доходите на своето население, е по-сигурна, и повече може да се противопостави на външни заплахи. Ако, все пак, се случи на фона на планираното, да ни бъдат намалени евросредствата, може да има актуализация, но има също и резерви в бюджета за следващата година.

Но дано не се стига дотам, заяви Мартин Димитров. Защото европейските фондове ни вършат много добра работа. Друг е въпросът, че те могат да бъдат инвестирани по-добре от това, което се прави в момента, отбеляза той. Иначе за Бюджет 2016 мога да кажа, че при правилни политики икономическият растеж може да бъде и по-висок от предвидения.

Това, че спряхме данък „Уикенд”, данък „Градинка” е едно добро начало, както и това, че се ограничава бюджетния дефицит, запазваме плоския данък, 10% корпоративен - също. А догодина е съществено цените на горивата да бъдат коригирани в посока надолу чрез повече конкуренция, изрази очакване депутатът от РБ

. В този смисъл изборът на нов КЗК е много важен. А доходите ни могат да нараснат само от висок растеж на икономиката, припомни той. Бюджетът за следващата година бих нарекъл постигната стабилност и търсене на растеж, т.е. едното е постигнато, а другото го търсим, заключи Димитров. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване